Brassica nigra bitkisinin in vitro şartlarda doku kültürü ile çoğaltılması
In vitro propagation of Brassica nigra with tissue culture
- Tez No: 201531
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULREZZAK MEMON, PROF. DR. HURİYE KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyomühendislik, Botanik, Biology, Bioengineering, Botany
- Anahtar Kelimeler: metal akümülatör, Brassica nigra, kallus, in vitro rejenerasyon, metal accumulator, Brassica nigra, callus, in vitro regeneration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Son yıllarda toksik etkiye sahip ağır metallerle kirlenmiş suları ve toprakları temizlemek için çevre dostu ve ucuz maliyetleri nedeniyle metal akümülatörü olan bitkilerin kullanımı hızla artmaktadır. ?Hiper akümülatör bitki? olarak adlandırılan bu bitkilerin kökleriyle 10.000 ppm veya 13.000 ppm' e kadar ağır metalleri akümüle ettikleri ispatlanmıştır. Özellikle Brassicaceae familyasına ait türlerle (Brassica juncea, Thlaspi caerulescens J.&C.) yapılan çalışmalarda bu bitkilerin hiper akümülatör bitki özelliğinde oldukları belirlenmiştir. Bu tez çalışması ile, büyük miktarlarda Cu, Zn ve Cd'u akümüle ettiği gösterilen Brassica nigra'nın olgunlaşmış dokularından verimli in vitro rejenerasyon sistemi geliştirildi. Brassica nigra, geniş alanda Güneydoğu Anadolu'da özellikle bu bölgenin maden yataklarında yetişmekte olan bir türdür. Bu çalışma ile Brassica nigra' nın fitoremediasyon amaçlı çok miktarda üretimi için düşük maliyetli ve verimli bir rejenerasyon metodu tanımladık. Çalışmanın başlangıç aşamasında B. nigra tohumları steril edildi ve hormonsuz Murashige and Skoog (MS) besi ortamında 30 günlük çimlenmeye bırakıldı. Rejenerasyon ve kallus oluşumu frekanslarını değerlendirmek amacıyla, 30 günlük eksplantlar, farklı konsantrasyonlarda 6-Benzil Amino Pürin (BAP) ve 1-Naftalin Asetik Asit (NAA) içeren MS besi ortamlarına aktarıldı. Yüksek kallus oluşumu hipokotil, apeks ve gövde eksplantlarında saptandı. Direkt ve indirekt sürgün rejenerasyonlarının her ikisi de apeks eksplantlarında belirlendi. Direkt sürgün rejenerasyonu NAA ve BAP'ın tüm kombinasyonlarında gözlemlendi. Apeksten indirek sürgün oluşumu, NAA ve BAP hormonlarının uygun oranlarda bulunduğu 0.2 mg ml-1 NAA + 1.0 mg ml-1 BAP, 0.5 mg ml-1 NAA+ 2.0 mg ml-1 BAP ve 1.0 mg ml-1 NAA+ 0.2 mg ml-1 BAP) besi ortamlarıyla sağlandı. İndirekt ve direkt oluşan sürgünler, kök oluşumu için 5 farklı MS besi ortamına aktarıldı ve kökler 7-20 gün içerisinde gelişti. Kök oluşumu sonrası tam rejenerasyonu gerçekleşen bitkiler toprağa transfer edildi. Geliştirilmiş olan bu çalışma Brassica nigra için verimli ve düşük maliyette rejenerasyon metodunu gösteren ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The use of metal accumulator plants in the rehabilitation of toxic heavy metal contaminated soil and waterlands has been growing increasingly in recent years. It has been proved that these“hyper accumulator plants”can accumulate heavy metals up to 10.000 to 13.000 ppm. Especially the studies conducted with the species belonging to Brassicaceae family (Brassica juncea, Thlaspi caerulescens J.&C.) revealed that, these plants have a significant hyper accumulation capacity. An efficient in vitro plant regeneration system was developed from mature tissues of Brassica nigra, which was shown previously to accumulate large amounts of Cu, Zn and Cd. These plant species are widely grown in Southeastern Anatolia and are especially present in mining areas of this region. Here we describe an efficient and low cost regeneration method for mass production of these plants for phytoremediation purpose. Brassica nigra seeds were sterilised and germinated on Murashige and Skoog's (MS) medium without hormones for 30 days. Thirty-day-old explants were cultured on MS medium supplemented with different concentrations of 6-benzylamino-purine (BAP) and 1-naphthaleneacetic acid (NAA) to evaluate the frequency of regeneration and callus formation. High frequency callus formations were induced on hypocotyl, apex and shoot explants. Both direct and indirect shoot regeneration was obtained from apex explants. Direct shoot regeneration was observed in all combinations of NAA and BAP. Indirect shoot regeneration from apex was induced with appropriate ratios of both NAA and BAP (0.2 mg ml-1 NAA + 1.0 mg ml-1 BAP, 0.5 mg ml-1 NAA+ 2.0 mg ml-1 BAP and 1.0 mg ml-1 NAA+ 0.2 mg ml-1 BAP) in the medium. Indirect and direct regenerated shoots were transferred to five different MS media for root formation and roots were formed within 20 to 25 days. After root formation, plants were transferred to pot culture. As far as we are aware this is a first kind of study showing an efficient and low cast regeneration method for Brassica nigra.