Çevre dostu polimerlerin kalsiyum oksalat kristalizasyonuna etkisi
The effect of green polymers on calcium oxalate crystallisation
- Tez No: 201539
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Kimya, Kimya Mühendisliği, Biotechnology, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum oksalat kristalizasyonu, inülin, inhibitörler, polimerler, Calcium oxalate crystallisation, inulin, inhibitors, polymers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kalsiyum oksalat monohidrat (COM) birçok seker fabrikasındaki radyatör borularda kabuk olusturan baslıca elementlerden biri olarak bilinmektedir. Buharlastırıcılarda yapılan derisiklendirme islemi esnasında bu bilesenin olusumu, buharlastırıcının ısı transfer katsayısını düsürür. Meydana gelen sert ve yoğun birikintilerin giderilmesi için kullanılan yöntemler pahalı ve yetersizdir. Az çözünen tuzların kristalizasyonu biyolojik sistemlerde de çok önemli bir yer tutmaktadır. ?drar tası olusumu insanlık tarafından bilinen en eski hastalıklardan biridir. Kalsiyum oksalat üriner bölgedeki patolojik kristal olusumunun ana bilesenini olusturur. Tıp alanında çalısanlar bu bilesenlerin kristalizasyonuna büyük ilgi duymaktadır. Bu çalısmada sulu çözeltideki kalsiyum oksalat monohidrat (CaC2O4.H2O, COM) kristal büyümesine çevre dostu polimerlerin etkisi incelenmistir. Katkı maddesi olarak çevre dostu bir polimer olan inülinin karboksimetilasyon isleminden geçmis ve üç farklı karboksilat grubuna sahip olan türevi, karboksimetilinülin kullanılmıstır. Üç farklı karboksilat grup sayısına sahip olan polimerlerin COM kristalinin büyüme hızına etkisi çözelti iletkenliğinin zamanla değisimi ile belirlenmistir. Kristalizasyonun önlenmesinde, polimer konsantrasyonu ve karboksilat grup sayısının önemli parametreler olduğu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Calcium oxalate monohydrate (COM) is recognized as major components of scale formed on the radiator tubes in many sugar mill. The formation of these compounds during the concentration of juice reduces the heat transfer coefficient of the evaporator station. The deposits are often found to be compact and hard in nature rendering current cleaning methods either costly and ineffective. The crystallization of sparingly soluble salts is also of primary importance in biological systems. Urolithiasis, the formation of urinary calculi, is one of the oldest documented diseases known to men. Calcium oxalates are the main components of pathological deposits in the urinary tract. The medical community is seeing a renewed interest in the regulation of these species. In this study, the effects of green polymers on crystallization of calcium oxalate monohydrate (CaC2O4.H2O, COM) have been investigated in aqueous solutions. Carboxymethylated inulin or carboxymethylinulin which has a three different number of carboxylate group has been used as additive. The effect of carboxymethylinulin on the rate of precipitation of COM was determined by recording the decrease of solution conductivity as a function of time. It?s observed that polymer concentration and number of carboxylate group are important parameters in prevention of crystallisation.