Karayolları yol ağı sınıflandırması ve Çorlu örneğinde sınıflandırma değerlendirmesi
Road classification concept and classification study on Çorlu example
  1. Tez No: 201538
  2. Yazar: SEZGİN TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Traffic, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: yol sınıflandırması, yol hiyerarsisi, fonksiyonel sınıflandırma, yol ağı, road classification, road hierarchy, functional classification, road network
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Gerek kentsel alanlarda, gerek kent-dısı kırsal alanlarda ulasım sisteminin düzenli islemesi ve seyahat taleplerinin doğru yönlendirilmesi için belli bir hiyerarsiye göre düzenlenmesi ve tasıdıkları trafik hacmine, geometrik özelliklerine ve üstlendiği fonksiyona göre, belirli amaç ve standartlarda, hiyerarsik olarak sınıflandırılması gerekmektedir. Bu hiyerarside de, iki sehri birbirine bağlayan otoyol ile konut alanı içindeki sokağın üstlendiği islev birbirinden farklı olmalıdır. Gelismis ülke kentlerinde, planlı yerlesimler ulasım sisteminin de planlı bir sekilde gelisimini gerekli kılmıs, hiyerarsik sınıflandırmanın sistematik bir yaklasımla olusturulmasının zorunluluğu ortaya çıkmıstır. Ülkemizde farklı kurum ve kuruluslar tarafından kentiçi ve kentdısı ulasım sisteminin düzenlenmesinde farklı yaklasımlara rastlanmaktadır. Uluslararası seyahatin bir parçası olarak devam eden ve kentler arası seyahatin belkemiğini olusturan otoyol ve devlet yolu sistemi hızla gelismektedir. Bu yollara entegre olan kentiçi anayollar, cadde ve sokaklar ülkemiz kentlerinin yol ağını olusturmaktadır. Ülkemizde, çesitli sınıflardaki bu yollar, farklı kurumların sorumluluğunda olup, yetki ve hiyerarsi karmasası yasanmakta ve bunun sonucunda da ulasım planlamasında bütüncül bir yaklasım sergilenememektedir. Bu tezin amacı; bir yerlesimin imar planını hazırlayan sehir plancıları ile ulasım planını yapan plancılara ısık tutması açısından, Türkiye ve farklı ülkelerden kurum veya kisilerin ulasım sınıflandırması kavramına bakıslarını ortaya koymak ve değerlendirmektir. Bu amaçla; konum, yol kenarı yapılasması ve ilgili tasarım fonksiyonunun bir birlesimi olan yol sınıfı grupları, kullanma karakterine, trafik hacmine bağlı yol sınıflandırmaları ile fonksiyonel yol sınıfları detaylı olarak incelenmistir. Yapılan detaylı incelemelerden elde edilen bilgiler de kullanılarak, Çorlu kentsel alanında, mevcut yol ağının sınıflandırması ile eski ve yeni imar planları ile düzenlenen yol ağlarında ortaya çıkan yol sınıflandırması mevcut veriler ve projeksiyon verileri ile değerlendirilmistir. Çalısmada, kavramsal bölümlerde, yurtdısında ve ülkemizdeki karayolu sınıflandırma çesitlerinin literatür arastırması yapılmıs, uygulama kısmında ise, Çorlu kentsel alanına ait hazırlanmıs imar planları ve mevcut verilerin Arcview programında islenerek niceliksel verilere dönüstürülmesi ve kıyaslanmasını esas alan bir yöntem izlenmistir. Bu çalısmanın sonucunda, Çorlu örneği esas alınarak, ülkemiz kentlerinin planlanması asamasında yol ağı olusturulurken, sınıflandırma kavramının ne sekilde anlasıldığı ve mevcut durumla kıyaslandığında ne kadar yeterli bir yol ağının olusturulduğunun ortaya çıkartılmasına çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Both in urban and rural areas, roads have to be planned according to a hierarchy and have to be classified hierarchically as their traffic volume, geometrical standarts and the function they have, in order to operate the transportation system and canalize trip demands correctly. In this hierarchy, the function of a highway that connects two cities and a street in a residential area, has to be different from each other. In developed country cities, planned settlements have made planned development in transportation system be essential and required a hierarchical classification in a systematic approach. There are different approaches in planning urban and rural transportation systems by different government agencies in Turkey. The highway and freeway system, which is a part of international transportation system and a backbone of intercity travels, is developing rapidly. The urban highways constitute of these roads and main streets and streets form the cities road network. These different road classes are in the responsibility of different organizations, so an authority confusion exists. Eventually, there is not a desired integrated level of trasportation planning approach. The aim of this thesis is to guide city planners, who prepare the settlement plans and planners who make transportation plans, to discuss different approaches of road classification concept from Turkey and other countries. With this aim; Road Category Groups which is the combination of location, concentration of buildings along the road and relevant design function, road classifications according to character of usage, traffic volume and functional classification concepts are studied in detail. Using the data in this study, the classification of present road network and the road classification in former and the new settlement plans of Çorlu urban area, are examined. In conceptual sections of this study, literature research of the road classification types from our country and abroad have been outlined. In the application section, the present and the city plan road network data of Çorlu urban area have been prosessed in Arcview software and converted to quantitative data for comparison. Then based on Çorlu example, it?s been tried to point out that at the stage of city planning studies, in which the road network of our settlements is formed, how the road classification concept is understood and how adequate planned network is, with compared to present situation,.