Rüzgar enerjisi ve Sivas şartlarında bir rüzgar santrali tasarımı
Wind energy and designing a wind power plant in Sivas condition
  1. Tez No: 201557
  2. Yazar: VEYSEL ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFAEL HÜSEYNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: rüzgar enerjisi, rüzgar gücü, rüzgar santrali, wind energy, wind power, wind power plants
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada genel olarak; rüzgara özgü tanımlar ve rüzgar enerjisi incelenmiş olup rüzgar enerjisinin Türkiye'de ve Dünya'daki durumu ile ilgili teorik ve istatistiki bilgiler verilmiştir. Özelde ise, Sivas Meraküm Tepe'ye ait 2005 yılı günlük rüzgar hızı verileri incelenmiştir. Bu bağlamda Meraküm Tepe'nin; rüzgar enerjisi potansiyeli ve rüzgar frekans dağılımı belirlenmiştir. Ayrıca bölge şartlarında kurulması tasarlanan 2300 KW ve 5 KW gücündeki iki farklı rüzgar türbininin üreteceği elektriğin birim fiyatı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, in generally, wind characteristics and wind energy has been investigated and in addition, theoretical and statistical information about situation of wind energy in Turkey and World has been given. In particular, daily wind speed data in year of 2005 relating to Sivas Merakum Hill has been investigated. In a conclusion the potential of wind energy, wind frequency distribution has been defined. Additionaly, two different wind generators, which have 2300 KW and 5 KW powers, have been projected in the region conditions and unit price of energy has been calculated.