Sivas ilinin güneş ışınım şiddeti ve rüzgar hızının yapay sinir ağları ile tahmin edilmesi
Estimation of solar radiation and wind speed with the artificial neural networks for the city of Sivas
- Tez No: 546221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT GÜRLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: GüneŞ IŞınımı, Rüzgâr Hızı, Sivas, Yapay Sinir Ağları, Solar Radiation, Wind Speed, Sivas, Artificial Neural Networks
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Enerji, toplumların geliŞmesinde ve refahında her zaman önemli bir faktör olmuŞtur. Enerji tüketimi, bir ülkenin ulaŞtığı geliŞmiŞlik düzeyinin bir ölçüsü olarak kabul edilmektedir. Tüm dünyada enerji tüketimi artmaya devam etmektedir. BaŞlıca enerji kaynakları; petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardır. Türkiye‟nin enerji ihtiyacı çoğunlukla fosil yakıt ithalatı ile karŞılanmaktadır. Fosil yakıt kaynaklarının sınırlı olduğu, emisyonlarının çevreye ve ekosisteme zarar verdiği ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, güneŞ ve rüzgâr enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına yönelik eğilim artmaya devam etmektedir. Fosil yakıt kaynakları sınırlı olmasına rağmen Türkiye; güneŞ, rüzgâr ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji potansiyeli açısından Şanslıdır. Toplam güneŞ ıŞınımı ve rüzgâr hızı, seçilen bir bölgenin güneŞ ve rüzgâr enerjisi potansiyelinin tahmininde önemli meteorolojik verilerdir. Bu çalıŞmada, Sivas ilinin ortalama aylık toplam güneŞ ıŞınımı ve rüzgâr hızı beŞ farklı ölçüm istasyonundan, Divriği, Gemerek, Kangal, Sivas Merkez ve SuŞehri, elde edilen meteorolojik ve coğrafi veriler kullanılarak Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemi ile tahmin edilmiŞtir. Her ölçüm istasyonu için YSA modellerinin performansı, ortalama mutlak yüzde hatası (MAPE), ortalama sapma hatası (MBE), ortalama hata kareleri kökü (RMSE) ve R-kare istatistiksel test yöntemleri ile test edilmiŞtir. YSA yöntemi kullanılarak tahmin edilen güneŞ ıŞınımı ve rüzgâr hızı sonuçları, tüm istasyonların ölçüm verileriyle iyi bir uyum içerisindedir. YSA'nın Sivas ilinin güneŞ ıŞınımı ve rüzgâr hızı tahmininde etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıŞtır. Sonuçların ilgili bölgedeki güneŞ ve rüzgâr enerjisi çalıŞmalarına katkı sağlayacağı düŞünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Energy has always been an important factor in the development and prosperity of societies. Energy consumption is considered a measure of the level of development achieved by a country. Energy consumption is continuing to increase throughout the world. The major sources of energy are fossil fuels like oil, coal and natural gas. Turkey‟s energy requirements are mostly met by fossil fuel imports. It is well known that fossil fuel sources are limited and their emissions cause damage to the environment and ecosystem, and can cause serious health threats. Therefore, the trend towards alternative energy sources such as solar and wind energy is continuing to increase. Although fossil fuel sources are limited, Turkey is fortunate in terms of renewable energy potential such as solar, wind and geothermal. The global solar radiation and wind speed are essential meteorological data in the estimation of the solar and wind energy potentials for a selected site. In this study, the mean monthly global solar radiation and wind speed of the city of Sivas were estimated with the Artificial Neural Networks (ANNs) method by using the meteorological and geographical data obtained from five different measurement stations, namely, Divriği, Gemerek, Kangal and Sivas City Center and SuĢehri. The performance of the ANN models for each measurement station was validated by mean absolute percentage error (MAPE), mean bias error (MBE), root mean square error (RMSE) and R-squared statistical test methods. The predicted solar radiation and wind speed results using the ANN method are in good agreement with the measurement data for all stations. It is concluded that the ANN is an effective method in the estimation of solar radiation and wind velocity over the city of Sivas. It is thought that the results will contribute to the solar and wind energy studies in the related region.