Magnitude estimation by the non-Pacinian I tactile channel
Pacini-olmayan I. dokunma kanalında şiddet algılama
- Tez No: 201558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: beden duyusu, mekanoreseptör, kuvvet yasası, maskeleme, Meissner cisimcikleri, somatosensory, mechanoreceptor, power law, masking, Meissner corpuscles
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dokunma duyusunun isleyisini anlamak için mekanik uyarılara karsı psikofiziksel cevap ölçülmüstür. Bu çalısmada, maskeleme islemi kullanılarak, 8 denek üzerinde, Pacini-olmayan I. psikofiziksel dokunma kanalında siddet tahmini yapılmıstır. Her denek için 40 Hz ve 250 Hz'te esik degerleri bulunmus, Pacini kanalını maskeleyerek Paciniolmayan I. kanalı izole etmek için gereken 250 Hz'lik maske uyarıları belirlenmis ve elde edilen maske seviyeleri kullanılarak 40 Hz'te maskelenmis esikler elde edilmistir. Son asamada yapılan siddet tahmini sonuçlarının psikofiziksel kuvvet fonksiyonuna uydugu görülmüstür. Deneysel ölçümler sonucunda elde edilen degerler hesaplamalı nöron popülasyonu modelleriyle de kıyaslanarak kuvvet yasasının temelleri arastırılmıstır. Toplam sinir darbesi kullanan model simülasyonunun deney sonuçları ile daha iyi bir uyum gösterdigi bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Psychophysical responses to mechanical stimuli were measured to study the sense of touch. By using a forward-masking procedure on eight subjects, magnitude estimation was performed by activating the Non-Pacinian I tactile channel. For each subject, 40-Hz and 250-Hz absolute thresholds were found. Additionally, the 250-Hz masking stimuli that were required to mask the Pacinian channel for selectively activating the Non- Pacinian I channel were determined. The masking stimuli were applied before the test stimuli to find the masked thresholds at 40 Hz. In the final set of experiments, suprathreshold stimuli were used to find magnitude estimation values. These values fit power functions well. Experimental results were compared to neural simulated population responses to study the origins of the power law. The model simulations that used the total number of spikes as the intensity code predicted the experimental results better.