Manyas Gölü balıkçılarının sosyo-ekonomik yapısı
The socioeconomic structure of fishermen of Manyas Lake
  1. Tez No: 201634
  2. Yazar: SEDA AVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Manyas Gölü, Balıkçı, Sosyo-Ekonomik yapı, Manyas Lake, Fisherman, Socio-economic structure
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada Manyas Gölü'nde su ürünleri avcılığı yapan balıkçıların sosyoekonomik yapıları incelenmiştir. 2005 Mayıs ayından başlayarak 2006 yılı Eylül ayı da dâhil olmak üzere bu süre içerisinde 6 kere göle gidilerek balıkçılıkla uğraşan 118 adet balıkçıya hazırlanan anketler uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, balıkçıların yaş dağılımları en çok 40?49 yaş arasında % 41.88 olup, en az da 70?79 yaşları arasında % 0.84 oranında olduğu tespit edilmiştir. Bu balıkçıların % 86.44 ün evli, % 11.01 in bekâr ve % 2.54 ün ise dul olduğu belirlenmiştir. % 90.67 si ilkokul mezunu , % 7.62 si ortaokul mezunu ve % 1.69 u ise de lise mezunudur. Balıkçı teknelerinin boyları 4.5 m ile 8 m arasında değişmektedir. Teknelerin % 97 si motorlu, % 3 ü motorsuzdur. Motorlu olanlar 10 ile 11 HP gücündedir. Motor tiplerine bakıldığında % 61.86 sı lombardini ve % 38.14 ü ise pancar motordur. Balıkçıların avlanma ekipmanları fanyalı ağ, fanyasız ağ ve pinterdir. Ağ göz açıklığı 45 ile 60 mm dir. Balıkçılardan elde edilen bilgilere göre gün içersinde tutulan balık miktarı 50- 300 kg arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, socio-economic structures of the fishermen of Manyas Lake are investigated. Lake Manyas was visited 6 times, from the beginning of May 2005 to the end of September 2006, and within that period prepared questionnaires were applied to 118 fishermen. As a result of the research, when considering fishermen age distribution, the largest group is between 40 ?49 ages with 41.88 % and the smallest group is between 70-79 ages with 13.64 % are determined. 86.44 % is married, 11.01 % is single, 2.54 % widow, 90.67 % is primary school graduate, 7.62 % is secondary school graduate and 1.69 % is high school graduate. The lengths of the boats range between 4.5 and 8 m. 97 % of the vessels have 10 to 11 HP engine. 3 % of the vessels are without engine. When the engine types are evaluated, 61.86 % is lombardini and 38.14 % is pancar engine. Fishing equipments are trammel nets, gill nets and crayfish trap. Mesh size of the nets vary between 45 and 60 mm. Due to the information obtained from fishermen, daily fishing amount changes between 50- 300 kg.