Combinatorial auction problems
Kombinatoryal açık arttırma problemleri
  1. Tez No: 201672
  2. Yazar: ŞAFAK BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kombinatoryal Açık Arttırmalar, Çogul-nitelik, 7nteraktif Metod, Combinatorial Auctions, Multi-attribute, Interactive Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Elektronik ticaret günden güne önem kazanmaktadır. Çogu islem ve ticaret elektronik olarak yapılmakta olup birçok insan artık evrak isleri istememektedir. Bir firma hammadde veya gerekli aksamı almak istediginde, bu isle ilgili web sitelerine veya gazetelere ilan vermektedir. Benzeri ihtiyaçları ve duyuruları günümüzde birçok yerde görmekteyiz. Bu sebeple hızlı ve güvenilir açık arttırma (ihale) süreçlerine ihtiyaç vardır. Diger taraftan alıcılar bir sey almak istediklerinde artık sadece maliyete degil, kalite, garanti dönemi, tedarik zamanı gibi baska niteliklere de önem vermektedirler. Bu durum da satın alma sürecinde daha karmasık problemlere sebep olmaktadır. Bu nedenle, bazı arastırmacılar maliyet dısında diger faktörlerin (ürünün kalitesi, teslimat zamanı, tedarikçinin kalitesi vb.) de önemli oldugu açık arttırma (ihale) sürecini incelemeye baslamıslardır. Bu tip açık arttırmalara çogul-nitelikli kombinatoryal açık arttırmalar da denir. 2 Bu tezde kombinatoryal açık arttırmalar incelenmistir. Tekil-nitelikli çogulbirimli ve çogul-nitelikli çogul-birimli kombinatoryal açık arttırmalar ve modelleri üzerinde çalısılmıs ve etkilesimli bir metodun çogul- nitelikli çogulbirimli kombinatoryal açık arttırmalar üzerinde uygulaması yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Electronic commerce is becoming more important day by day. Many transactions and business are done electronically and many people do not want paper work anymore. When a firm wants to buy raw materials or components, it announces its need to related websites or in the newspapers. Similar demands and announcements can be seen almost everywhere nowadays. In this way, it needs to perform fast and reliable auctions as much as possible. On the other hand, buyers not only consider cost but also consider a lot of different aspects like quality, warranty period, lead time etc when they want to purchase something. This situation leads to more complex problems in the purchasing process. As a consequence, some researchers started to consider auction mechanisms that support bids characterized by several attributes in addition to the price (quality of the product, quantity, terms of delivery, quality of the supplier etc.). These are referred to as multi-attribute combinatorial auctions. 2 In this thesis, Combinatorial Auctions are analyzed. Single-attribute multi-unit, multi-attribute multi-unit combinatorial auction models are studied and an interactive method is applied for solving the multi-attribute multi-unit combinatorial auction problem.