Analysis and simulation of the backscattering enhancement phenomenon from randomly distributed point scatterers
Rasgele dağıtılmış noktasal saçıcılarından geri saçılım artırılması olgusunun irdelenmesi ve simülasyonu
  1. Tez No: 201671
  2. Yazar: KARTAL ŞAHİN AĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT SENCER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Saçılım Artırılması Olayı, Noktasal Saçıcılar, Monte Carlo Simülasyonu, Tekli Saçılım, Çoklu Saçılım, Backscattering Enhancement Phenomenon, Point Scatterers, Monte Carlo Simulation, Single Scattering, Multiple Scattering
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, rasgele dağıtılmış noktasal saçıcılar üzerinden geri saçılım artırılması olgusunun irdelenmesini ve simülasyonunu araştırmıştır. Bu noktasal saçıcılar bir küpün veya bir kürenin içerisine rasgele dağıtıldıktan sonra hem kübik hem de küresel dağılımlar üzerinden geri saçılım artırılması olgusu çalışmanın başından sonuna kadar incelenmiştir. Kübik ve küresel dağılımların saçılım olgusu hususundaki genel karakteristik farkları gözlemlenmiştir. T-matris metodu geri saçılım artırılması olgusunun analitik araştırması için kullanılmış ve ayrıca birtakım yaklaşık formüller elde edilmiştir. Monte Carlo simülasyon metodu ise geri saçılım artırılması olgusunun simülasyon araştırması için kullanılmıştır. Bazı Monte Carlo simülasyonları MATLAB programlama dili kullanılarak hazırlanmış ve güven aralıkları gösterilerek doğruluğu kanıtlanmıştır. Tekli ve çiftli saçılımda oluşan geri saçılım artırılması olgusunun hem irdelenmesi hem de simülasyonunu araştırılmıştır; ancak, hesaplama karmaşıklığı nedeniyle çoklu saçılımda oluşan geri saçılım artırılması olgusu sadece simülasyonlarla incelenmiştir. Bu çalışma, rasgele dağıtılmış noktasal saçıcılar üzerinden oluşan tekli saçılım ile çoklu saçılım arasındaki farkları araştırmıştır. Hem gelen sinyalin frekansının hem de noktasal saçıcı yoğunluğunun geri saçılım artırımı üzerindeki etkilerine işaret edilmiştir. Bu çalışmada, hangi koşullar altında rasgele dağılmış noktasal saçıcılar üzerinden geri vii saçılım artırımı olgusunun oluştuğu, neden geri saçılım artırımı olgusunu incelemek için çoklu saçılımı hesaba katma ihtiyacı duyulduğu ve geri saçılım artırımının aynasal saçılım artırımından nasıl ayırt edilebileceği gibi sorular yanıtlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates analysis and simulation of the backscattering enhancement phenomenon from randomly distributed point scatterers. These point scatterers are randomly distributed within a cube or a sphere and then the backscattering enhancement phenomenon from both cubical and spherical distributions are examined throughout the thesis. The general characteristic differences between cubical and spherical distribution about the scattering phenomenon are observed. T-matrix method is used for analytic investigations of the backscattering enhancement and also a certain number of approximate formulas are obtained. As for Monte Carlo simulation method, it is used for simulated investigations of the backscattering enhancement. Some Monte Carlo simulations are prepared by using MATLAB programming language and verified by showing their confidence intervals. Both analytic and simulated investigations of the backscattering enhancement due to single and double scattering are analyzed; however, only simulated investigation of the backscattering enhancement due to multiple scattering are analyzed because of its computational complexity. The thesis traces differences between single scattering and multiple scattering from randomly distributed point scatterers. Effects of both incident field frequency and point v scatterer density on the backscattering enhancement are indicated. The thesis seeks answers to questions such as which conditions cause the backscattering enhancement phenomenon from randomly distributed point scatterers, why we need to consider multiple scattering to examine the backscattering phenomenon and how we can discriminate the backscattering enhancement from the specular enhancement.