Experimental investigation of tailwater effect on the energy dissipation through screens
Eleklerle enerji kırılımına kuyruksuyu etkisinin deneysel olarak araştırılması
- Tez No: 201704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER BOZKUŞ, PROF. DR. METİN GER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Screen, energy dissipation, multiple screen, tailwater depth, hydraulic jump, supercritical flow
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Hidrolik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yakın geçmişte yapılan çalışmalar elek kullanılmasının suyun fazla enerjisini sönümlemek için etkili bir yol olduğunu göstermiştir. Bu çalışma için, eleklerle enerji kırılımına kuyruksuyu ve birden fazla elek kullanılmasının etkilerini araştırmak amacıyla bir dizi deney yapılmıştır. Bir hidrolik yapının mansabında gerçekleşen akışı göstermek için sürgülü bir kapakla kontrol edilen su akışı kullanılmıştır. Bu çalışmada %40 boşluk oranına sahip dikey olarak yerleştirilen çiftli elekler, bir çiftli elek ve iki çiftli elek düzenlerinde kullanılmıştır. Kuyruksuyu akım derinliğini kontrol etmek için bir kuyruksuyu kapağı kullanılmıştır. Bu çalışmanın ana parametreleri memba su derinliği, kuyruksuyu kapak yüksekliği, eleğin yeri ve 5.0 ile 22.5 arasında değişen memba akımının Froude sayısıdır. Araştırma süresince hidrolik bir yapının benzeşimini sağlayan kapağın açıklık değerleri 2 cm ve 3 cm olarak kullanılmıştır. Deney sonuçları, kuyruksuyu akım derinliğinin enerji kırılımı üzerine dikkate değer artı bir getirisi olmadığını fakat iki çiftli elek düzeninin bir çiftli elek düzenine kıyasla daha fazla enerji kırdığını göstermektedir. Anahtar Sözcükler : Elek, enerji kırılımı, çoklu elek, kuyruksuyu akım derinliği, hidrolik sıçrama, süperkritik akım.
Özet (Çeviri)
Previous studies have shown that screens may be utilized efficiently for dissipating the energy of water. For the present study, a series of experimental works are executed to investigate the tailwater and multiple screen effects on the energy dissipation through screens. Water flowing beneath a sliding gate is used to simulate the flow downstream of a hydraulic structure. In the present study, one double screen and two double screen arrangements with porosity of 40% and inclination angle of 90 degree is used. A tailwater gate structure is used to adjust the tailwater depth. The major parameters for the present study are upstream flow depth, tailwater gate height, location of the screen together with the supercritical upstream flow Froude number for a range covering from 5.0 to 22.5. The gate opening simulating a hydraulic structure is adjusted at heights of 2 cm and 3 cm during the study. The results of the experiments show that the tailwater depth has no significant additional contribution on the energy dissipation, whereas multiple screen arrangement dissipates more energy as compared to one double screen arrangement.