Simple models for drift estimates in framed structures during near-field earthquakes
Yakın alan depremleri sırasında çerçeve yapılarda oluşan kat arası yer değiştirmelerin hesabı için basit modeller
- Tez No: 201709
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: azami kat arası ötelenme talebi, zemin kat ötelenme talebi, kayma çerçevesi, moment taşıyan çelik çerçeve, elastik ve elastik ötesi davranım, yakın alan depremleri, maximum interstory drift demand, ground story drift demand, shear frame, steel moment resisting frame, elastic and inelastic response, near-fault ground motions
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Deprem yer hareketlerine maruz kalan binalardaki yapısal ve yapısal olmayan hasarların temel nedeni azami kat arası ötelenme miktarı ve kat arası ötelenme oranın bina yüksekliği boyunca dağılımıdır. Azami kat arası ötelenmesinin tahmini binaların lokal davranışları açısından önemli bir göstergedir.Yakın zamandaki depremler sonrasındaki gözlemler, binaların büyük genlikli ve uzun periyotlu hız pulsları ile karakterize edilen yakın alansal depremlere karşı hassasiyetlerini göstermektedir. Bu tarz depremlerin hasar verici etkilerine rasyonel çareler getirmek için binalardaki ötelenme taleplerinin bilinmesi gerekmektedir. Binaların performanslarının çabukça belirlenebilmesi için detaylı modelleme ve hesaplar yerine, sistemin davranışını bazı anahtar göstergelere bağlı olarak belirleyen pratik, doğru ve uygulanabilir basit yöntemlere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada yakın kaynaklı hareketlerin düzenli ve düzensiz çelik çerçeve yapılarda yarattığı kat ötelenme taleplerinin belirlenmesi için basit denklemler üretilmiştir. Çıkarılan denklemler, kayma çerçevelerinin azami elastik zemin kat ötelenmesinin ve moment taşıyan çelik çerçevelerin azami elastik zemin kat ve ara kat ötelenmelerinin tahmin edilmesine imkan sağlamaktadır. Ayrıca kiriş/kolon rijitlik oranının, ?yumuşak? kat faktörünün, rijitlik dağılım faktörünün, kiriş/kolon kapasite oranının, sismik yük azaltma katsayısının, puls periyodunun temel titreşim periyoduna oranının, kat yüksekliğinin ve kat sayısının elastik ve elastik ötesi kat arası ötelenme talepleri üzerindeki etkileri detaylı olarak araştırılmıştır. Temsili bir örmeğin azami elastik ötesi kat arası ötelenmesinin azami elastik kat arası ötelenmesine oranı için denklem sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Maximum interstory drift and the distribution of this drift along the height of the structure are the main causes of structural and nonstructural damage in frame type buildings subjected to earthquake ground motions. Estimation of maximum interstory drift ratio is a good measure of the local response of buildings. Recent earthquakes have revealed the susceptibility of the existing building stock to near-fault ground motions characterized by a large, long-duration velocity pulse. In order to find rational solutions for the destructive effects of near fault ground motions, it is necessary to determine drift demands of buildings. Practical, applicable and accurate methods that define the system behavior by means of some key parameters are needed to assess the building performances quickly instead of detailed modeling and calculations. In this study, simple equations are proposed in order for the determination of the elastic interstory drift demand produced by near fault ground motions on regular and irregular steel frame structures. The proposed equations enable the prediction of maximum elastic ground story drift ratio of shear frames and the maximum elastic ground story drift ratio and maximum elastic interstory drift ratio of steel moment resisting frames. In addition, the effects of beam to column stiffness ratio, soft story factor, stiffness distribution coefficient, beam-to-column capacity ratio, seismic force reduction factor, ratio of pulse period to fundamental period, regular story height and number of stories on elastic and inelastic interstory drift demands are investigated in detail. An equation for the ratio of maximum inelastic interstory drift ratio to maximum elastic interstory drift ratio developed for a representative case is also presented.