Mathematical modeling of fbcs co-fired with lignite and biomass
Akışkan yataklı yakıcıların modellenmesi linyit ve biyokütlenin beraber yakılması
  1. Tez No: 201710
  2. Yazar: EKREM MEHMET MORALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK, YRD. DOÇ. DR. GÖRKEM KÜLAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kimya Mühendisliği, Energy, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beraber yakma, Linyit, Biyokütle, Matematiksel modelleme, Co-Combustion, Lignite, Biomass, Mathematical modeling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Fosil yakıtların yakılması kaynaklı kirletici gaz emisyonlarının azaltılması yönünde getirilen yasal düzenlemeler yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını tesvik ‚ etmektedir. Bu baglamda ˘ biyokütle yenilenebilir karakteri ve yakımı sonunda düsük ‚ kirletici gaz salınımıyla öne çıkmaktadır. Ancak, biyokütlenin sezona baglı ˘ arzı ve yakımı esnasında karsıla ‚ sılan ‚ isletme ‚ sorunları bu yakıtın tek basına ‚ kullanımını engellemektedir. Bu sebeplerden dolayı biyokütle ve linyitin beraber yakılması gerekliligi˘ ortaya çıkmaktadır. Beraber yakma süreçleri için yüksek yakıt esnekligi˘ ve yanma verimliligi˘ sebebiyle akıskan ‚ yatak teknolojisi öne çıkmaktadır. Beraber yakma sistemlerinin optimize edilmesi ve iyilestirilmesi ‚ için beraber yakma sürecinin iyi incelenmesi gerekmektedir. Bu da deneysel ve modelleme çalısmaları ‚ ile yapılabilir. Bu amaçla, daha önce gelistirilmi ‚ s‚ ve deneysel verilerle sınanmıs‚ sistem modeli biyokütle uçucu salınımı, kok yanması ve tane boyutu degi˘ sim‚ modellerini kapsayacak sekilde ‚ genisletilmi ‚ stir ‚ . vi Model öngörüleri, ODTÜ 0.3 MWt AKAYY test ünitesinde sadece linyit, kireçtası‚ katkılı linyit ve agırlık ˘ bazında 50/50 linyit/biyokütle karısımının ‚ kireçtası‚ katkılı yakılması sırasında elde edilen deney sonuçlarıyla karsıla ‚ stırılmı ‚ stır ‚ . Model sonuçlarının deneyden elde edilen gaz sıcaklıkları ve bilesimleriyle ‚ ile iyi uyum içinde oldugu˘ gözlemlenmistir ‚ . Yakıta biyokütle katılmasının SO2 emisyonlarını düsürdü ‚ gü˘ ancak NO emisyonlarını önemli derecede etkilemedigi˘ tespit edilmistir ‚ .
Özet (Çeviri)
Increasing environmental legislations on pollutant emissions originated from fossil fuel combustion and intention of increasing the life of existing fossil fuels give rise to the use of renewable sources. Biomass at this juncture, with its renewable nature and lower pollutant emission levels becomes an attractive energy resource. However, only seasonal availability of biomass and operation problems caused by high alkaline content of biomass ash restrict its combustion alone. These problems can be overcome by co-combustion of biomass with lignite. With its high fuel exibility and high combustion efciency, uidized bed combustion is the most promising technology for co-ring. To improve and optimize the operation of co-ring systems a detailed understanding of co-combustion of coal and biomass is necessary, which can be achieved both with experiments and modeling studies. For this purpose, a comprehensive system model of uidized bed combustor, previously developed and tested for prediction of combustion behaviour of uidized bed combustors red iv with lignite was extended to co-ring lignite with biomass by incorporating volatile release, char combustion and population balance for biomass. The model predictions were validated against experimental measurements taken on METU 0.3 MWt AFBC red with lignite only, lignite with limestone addition and about 50/50 lignite/olive residue mixture with limestone addition. Predicted and measured temperatures and concentrations of gaseous species along the combustor were found to be in good agreement. Introduction of biomass to lignite was found to decrease SO2 emissions but did not affect NO emissions signicantly.