Simulation of fluidized bed combustors
Akışkan yataklı yakıcıların simulasyonu
- Tez No: 35493
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan Yataklı Yakıcı Modeli, Linyit Yanması, Fluidized Bed Combustor Model, Combustion of Lignites
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZ AKIŞKAN YATAKLI YAKICILARIN SİMULASYONU DE?İRMENCİ, Engin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin SELÇUK Eylül, 1 994, 91 sayfa Akışkan yataklı bir yakıcı için sıcaklık ve derişim dağılımlarını, uçucu kül ve taşan kül debilerini ve boyut dağılımlarını, yanan kok parçacıklarının sıcaklıklarını boyutlarına göre hesaplayabilen izotermal ve adiyabatik olmayan bir model geliştirildi. Yakıcının yatak kısmı, yoğun ve seyreltik fazlar piston akışlı kabul edilerek ve Davidson-Harrison iki faz modeli kullanılarak modellendi. Gaz madde denklikleri korunumlu olarak kurulduğundan gaz hızının yükseklik boyunca değişimi göz önüne alındı. Yoğun fazdaki katılar tam karıştırmalı kabul edildi. Daha önce yapılan modelleme çalışmaları kok parçacıklarının boyutdağılımı hesabının çözümde en fazla zaman gerektiren kısım olduğunu göstermiştir. Bu zamanı kısaltmak amacıyla kok parçacıkları için yazılan diferansiyel popülasyon denkliği hızlı bir çözücü kullanılarak çözüldü. Bu yaklaşımın çözüm zamanını kok parçacıkları için 400 aralıkta, IBM 3090 1 80/S sisteminde, 1 2645 saniyeden 5.7 saniyeye indirdiği görüldü. Popülasyon denkliği kok parçacıklarının sıcaklığına bağlı olduğundan, kok parçacıkları için yapılan bir enerji denkliği modele eklendi. Geliştirilen sistem modeli, geniş boyut dağılımlı linyit yakan bir akışkan yataklı yakıcı pilot tesisinin davranışını hesaplamada kullanıldı. Modelin öngördüğü derişim ve sıcaklık dağılımları ve yanma verimleri % 0, % 1 9, % 48 hava fazlası ile yapılan deneylerin ölçümleri ile karşılaştırılmış ve bu değerlerin uyumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF FLUIDIZED BED COMBUSTORS DE?İRMENCİ, Engin M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevin SELÇUK September, 1 994, 91 pages A non-isothermal, non-adiabatic mathematical model of a fluidized bed combustor is developed which is capable of predicting temperature and species profiles, solids elutriated and loss by overflow, char particle size distributions (PSD's) in bed and carryover, and temperatures with respect to their sizes. The bed section of the combustor is modeled using Davidson Harrison two phase model and assuming plug flow for both interstitial gas and bubble phases. The gaseous species balances are formulated in conservative form therefore gas velocity along the combustor is inherently included. Solid particles in emulsion phase is assumed to be well mixed. iiiPrevious modelling studies indicate that the most time consuming step in complete prediction procedure is the computation of PSD's. In an attempt to reduce the CPU time for such a model, char population balance in its differential form was solved by using a fast ODE integrator. This approach reduces the CPU time significantly from 1 2645 sec to 5.7 sec for an interval of 400 divisions in char size range on IBM 3090/1 80S As the population balance on char particles is a strong function of char particle temperature, energy balance over a char particle was incorporated into the model. The model developed was applied to the prediction of behaviour of a pilot scale FBC burning lignite with wide size distribution. Comparison of predicted and measured concentration and temperature profiles and combustion efficiencies at 0, 19, 48 % excess air levels shows good agreement.