Performance measurement in multi objective combinatorial optimization
Çok kriterli birleşimsel optimizasyon için performans ölçümü
  1. Tez No: 201712
  2. Yazar: BİLGE BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kriterli birlesimsel optimizasyon, performans ölçümü, Multi objective combinatorial optimization, performance measurement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalısma ile çok kriterli birlesimsel optimizasyonda farklı yaklasımlarla elde edilmis hakim çözüm kümelerinin kalitesinin ölçümlenmesi sorunu ele alınmıstır. Hakim çözüm kümelerini herhangi bir verimli sınıra gerek kalmadan sayısal olarak karsılastıran yeni bir ölçüt önerilmistir. Ölçüt iki kriterli ve daha çok kriterli durumlar için ayrı ayrı gelistirilmistir. Ölçüt sadece desteklenmis çözümleri degerlendirmeye dahil etmek yerine desteklenmis ve desteklenmemis çözümlerin her ikisini agırlıklandırılmıs Tchebycheff fonksiyonunun kullanımı sayesinde degerlendirmeye dahil etmektedir. Ayrıca, bu ölçüt iki kriterli ve daha çok kriterli durumların her ikisi için agırlık uzayındaki komsuluk iliskilerinin belirlenmesi için uyarlanmıstır. Bu ölçüt ile amaç uzayındaki komsuluk varsayımının agırlık uzayındaki komsuluk iliskileri ile olan tutarlılıgı kontrol edilmis ve yüksek oranda iyi sonuçlar elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study we address the problem of measuring the quality of different sets of nondominated solutions obtained by different approaches in multi objective combinatorial optimization (MOCO). We propose a new measure that quantitatively compares the sets of nondominated solutions, without needing an efficient frontier. We develop the measure for bi-criteria and more than two criteria cases separately. Rather than considering only the supported solutions in the evaluation, the measure captures both supported and unsupported solutions through utilizing weighted Tchebycheff function characteristics. We also adapt this method for determining the neighborhood relations on the weight space for both bi-criteria and more than two criteria cases. We check the consistency of the neighborhood assumption on the objective space with the neighborhood relations on the weight space by this measure and obtain highly good results.