Functions and viability of Turkish Wholesale Electricity Trading and Contracting Company (TETAŞ) in the short, mid and the long term
Kısa, orta ve uzun vadede Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi?nin (TETAŞ) fonksiyonları, varlık nedeni, sürekliliği ve akıbeti
- Tez No: 201713
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SEVAİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Türk Enerji Politikaları, Türk Elektrik Piyasası, Toptan satıs ticareti, Türkiye Enerji Piyasası Tasarımı ve Analizi, Türkiye Elektrik Ticareti Anonim Sirketi (TETAS), Turkish Energy Policies, Turkish Electricity Market, Wholesale trading, Turkish Electricity Market Design and Analysis, Turkish Electricity Wholesale Trading and Contracting Company (TETAS)
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezde, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Sirketinin (TETAS) kurulmasının önemi, sirketin temel fonksiyonları ve kısa, orta ve uzun vadede sirketin varlıgı ve akıbeti analiz edilmektedir. TETAS'ın kurulmasının önemini anlamak amacıyla, devlet kontrollü enerji politikaları ile rekabete dayalı piyasa olusumu dikkatle incelenmistir. Ayrıca bu tez kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin elektrik sektöründe kapsamlı, kararlı ve etkin bir ?Liberal Politika? izleyip izlemedigi 4628, 5654 ve 5686 nolu kanunlara ve Strateji belgesindeki hükümlere bakılarak tartısılmıstır. Tezde aynı zamanda TETAS'ın kısa, orta ve uzun vadede ömrü, strateji belgesi, elektrik piyasasının liberallesme süreci, 5654 ve 5686 nolu kanunların etkileri göz önüne alınarak dikkatle incelenmistir. Bunun yanında TETAS'ın Türk elektrik toptansatıs piyasasında ?tekel? olup olmadıgı ?Herfindahl Hirschman Index? metodolojisi kullanılarak arz yogunlugunun hesaplanması yöntemiyle dikkatle incelenmistir. Strateji belgesi ve 4628 nolu kanundaki liberal piyasa olusumuna yönelik yapılan çalısmalara ragmen, bu tez çalısması halen liberal bir elektrik piyasasından bahsedilemeyecigini öngörmektedir. Bunlara ek olarak, 5654 ve 5686 nolu kanunların liberal elektrik piyasa olusumunu geciktirdigi ve TETAS'ın ömrünü uzattıgı için, liberallesme çabalarını engelledigi sonucuna varılmaktadır. Tüm bu edinimler ısıgında, TETAS toptansatıs piyasasındaki hakim yerini uzun vadede koruyacak gibi görünmektedir. Tüm bu gerçeklere bakıldıgında, elektrik piyasasındaki liberallesme çabalarının orta vadede basarısız olmustur ve TETAS, devlete baglı bir toptansatıs ve ticaret sirketi olarak piyasa gücünüde elinde bulundurarak uzun vadede Türk elektrik piyasasında yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the necessity for the establishment, main functions and the viability of the Turkish Wholesale Electricity Trading and Contracting Company, TETAS in the short, mean and the long term. In order to understand the necessity for the establishment of TETAS, Turkish Energy Policies such as the state-led energy policies and the competition based market orientation are put under scrutiny. The thesis also discusses whether Turkish Government has carried out a comprehensive, deterministic and effective ?Liberalization Policy? in the electricity sector by looking at the present situation and the principles outlined in Laws No: 4628, 5654 and 5686 and the Strategy Paper. The dissertation then examines the life span of TETAS by looking at the impacts of the strategy paper, liberalization procedure of the overall electricity market and newly enacted laws such as Law No: 5654 and 5686 in the short, mean and the long term. In addition, TETAS is examined whether it is a ?monopoly? or not in Turkish Electricity wholesale market by calculating the supply concentration of TETAS using the Herfindahl Hirschman Index. Despite the studies on the establishment of the liberal market such as the envisagement of Law No: 4628 and the strategy paper, this thesis study envisages that it is still not possible to talk about a liberal electricity market. In addition, it is also concluded that the statements outlined in Laws No: 5654 and 5686 hinder the overall liberalization efforts since these laws are postponing the liberalization of electricity sector and making the life span of TETAS longer. As a result, liberalization efforts on the electricity market are unsuccessful in the mean term and TETAS seems to hold its dominance position in the wholesale market as a state-owned wholesale trading company in the long run.