Feature-based software asset modeling with domain specific kits
Alana özgü kitler ile özellik bazlı yazılım varlık modellemesi
- Tez No: 201720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ H. DOĞRU, DR. SEMİH ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Alana Özgü Kitler, Özellik Bazlı Yazılım Geliştirme, Varlık Mod-elleme, Yazılım Fabrikaları, Yazılım Mimarileri, Yazılım Ürün Bantları, Asset Modeling, Domain Specific Kits, Feature-Based Software Development, Software Architectures, Software Factories, Software Product Lines
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma yazılım ürün hatları kurulmasına yönelik Yazılım Fabrika Otomasyonu olarak adlandırılan bir endüstrileşme modeli önermektedir. Bu tezin ana katkısı Alana Özgü Kitlerin (AÖK) kavramsallaştırılması ve buna dayalı olarak yazılım ürün bantlarına yönelik bir alan tasarım modelidir. AOK kavramı diğer endüstrilerde yıllardır uygulanmakta olan fabrika otomasyon modelinden esinlenmiştir. Ana yapı taşı olarak AÖK'ler, temel nitelikleri ve örnekleri ile detaylı olarak incelenmiştir. Geliştirilen alan tasarım modeli iki ana aktivite içermektedir: Birincisi, AÖK'ler kullanılarak ürün hattı referans mimarisinin oluşturulması ve ikinci olarak yine AOK kavramına dayanarak yeniden kullanılabilir varlık modelinin geliştirilmesidir. Her iki modelleme aktivitesi de özellik bazlı alan analizi çıktıları üzerine kurgulanmıştır. Bu iki modelleme aktivitesi çıktıları ürün hattı referens mimarisi ve varlık modelidir. Yaklaşım, iki farklı ürün ailesi için yazılım ürün hattı kurularak denenmiş ve geçerlenmiştir. AÖK ve yazılım varlıklarının tekrar kullanılabilirliği örnekler ile tartışılmıştır. Son olarak, geliştirilen model sağladığı kalite iyileştirmeleri açısından değerlendirilmiş ve diğer ürün hattı mühendislik yaklaşımları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study proposes an industrialization model, Software Factory Automation, for establishing software product lines. Major contributions of this thesis are the conceptualization of Domain Specific Kits (DSKs) and a domain design model for software product lines based on DSKs. The concept of DSK has been inspired by the way other industries have been successfully realizing factory automation for decades. DSKs, as fundamental building blocks, have been deeply elaborated with their characteristic properties and with several examples. The constructed domain design model has two major activities: first, building the product line reference architecture using DSK abstraction; and second, constructing reusable asset model again based on DSK concept. Both activities depend on outputs of feature-oriented analysis of product line domain. The outcome of these coupled modeling activities is the reference architecture and asset model of the product line. The approach has been validated by constructing software product lines for two product families. The reusability of DSKs and software assets has also been discussed with examples. Finally, the constructed model has been evaluated in terms of quality improvements, and it has been compared with other software product line engineering approaches. iv