An intertemporal and spatial network model for Turkish energy system
Türkiye enerji sistemi için dinamik ve coğrafi bir ağ modeli
  1. Tez No: 201733
  2. Yazar: TOLGA HAN SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞLAR GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Enerji, Industrial and Industrial Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Modelleri, Elektrik Sektörü Yatırımları
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Birlesmis Milletler klim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi'ni (UNFCCC) yeni imzalayan bir ülke olarak Türkiye enerji talebinin hızla arttıgı bir zamanda, sera gazı salımını kısıtlayıcı politikaları benimsemek durumunda. Bu çalısmada enerji sistemini dönemler halinde ve bölgesel nitelikte simgeleyen bir ag modeli gelistirip, bu model vasıtasıyla konunun içerdigi bazı zor kararları da irdeliyoruz. Teknolojilerin verimliligi ve elektrik üretim ve dagıtım yatırımlarını de hesaba katarak, yakıtların ve tüketim/çevrim teknolojilerinin en iyi karısımını bulmayı hedefliyoruz. Gelistirilen model belirlenen hedeflere ulasma neticesinde ortaya çıkacak gaz salım miktarlarını ve gerekecek yatırım kararlarını da çözümlemeye olanak saglıyor. Fosil yakıtlara ve ithal enerji kaynaklarına olan bagımlılık da tartısılıyor.
Özet (Çeviri)
Turkey, as a recent signatory to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) has to adopt policies to restrict greenhouse gas emissions at a time when energy demand is increasing rapidly. We report on an intertemporal, spatial network model representing the energy system that seeks to address the difficult trade-offs involved. We compute and optimal mix of fuels and technologies; considering efficiencies and investments in generation and transmission. The model allows analysis of emissions and investment decisions to attain set targets. Extensions allowing the study of dependency on fossil fuels and imports are also discussed. Keyword: Energy Modeling, Power Sector Investment