New design approaches to conventional method for block type quay walls
Blok tipi rıhtım duvarlar için geleneksel yöntemlerden türetilmiş yeni tasarım yaklaşımları
- Tez No: 201743
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, DR. IŞIKHAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Marine Science, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Blok tipi rıhtım duvarlar, geleneksel yöntem, statik ve dinamik toprak basıncı, kuvvet-moment dengesi, Block type quay walls, conventional method, static and dynamic earth pressure, force-moment balance
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalısmada, geleneksel metodların yeniden incelenmesi ile blok tipi rıhtım duvarların sismik tasarımı için yeni tasarım yaklasımları ortaya konulmaktadır. Yeni tasarım yaklasımlarında sismik toprak basınçlarının ve sismik sürsarj basınçlarının tanımlanabilmesi için ters üçgen dinamik basınç dagılımları uygulanmaktadır. Geleneksel tasarım yöntemlerinden farklı olarak, dinamik kuvvetler belirlenirken hidrodinamik kuvvetler de gözönünde bulundurulmus ve statik ve dinamik hesaplamalar sırasında esdeger birim agırlık kavramı kullanılmıstır. Yeni tasarım yaklasımlarının uyumlulugu bir bölge için örnek çalısmalar kullanılarak test edilmis ve elde edilen sayısal sonuçların gözlemsel ölçümler ile uyum içinde oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, new design approaches are introduced for the seismic design of block type quay walls after reviewing the conventional methodologies. Within the development of the new design approaches an inverse triangular dynamic pressures distributions are applied to define both seismic earth pressures and seismic surcharge pressures. Differently from the conventional design methodology, the hydrodynamic forces are taken into consideration while dynamic forces are specified and equivalent unit weight concept is used during the both static and dynamic calculations Compatibility of this new design approaches are tested by case studies for the site and it is seen that the numerical results are in good agreement qualitatively with field measurements.