Modeling the performance of international construction joint ventures
İnşaat sektöründeki uluslararası ortak girişimlerin performansının modellenmesi
  1. Tez No: 201758
  2. Yazar: BELİZ ÖZORHON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası ortak girisimler, Türk insaat sektörü, performans ölçümü, yönetim sorunları, kurumsal sorunları, kültürel sorunlar, proje kosulları, ülke kosulları, International joint ventures, Turkish construction industry, performance measurement, managerial issues, organizational issues, cultural issues, project conditions, country conditions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Uluslararası ortak girisimler (UOG) uluslararası rekabette stratejik bir seçenek olarak önem tasıdıgından oldukça popüler hale gelmistir. nsaat sirketleri de UOG'leri yeni pazarlara girmek ve is olanaklarını degerlendirmek için araç olarak kullanmaktadırlar. Bir stratejik ortaklık yöntemi olarak UOG'ler ortak sirketlerin ayırıcı yeteneklerini ve tamamlayıcı kaynaklarını bir araya getirmelerini saglamaktadır. UOG'ler, getirilerine ragmen, farklı kültürleri, yönetim sistemlerini, felsefelerini ve davranıs biçimlerini içeren karmasık yapılarına baglı olarak yönetilmesi çok zor olan olusumlardır. Bu zorluklara baglı olarak da UOG'lerin basarısızlık oranlarının genel olarak yüksek oldugu gözlemlenmektedir. Bu nedenle, son yıllarda UOG performansının ölçümü önemli bir arastırma konusu olmustur. Ancak, insaat sektöründeki UOG'ler için üzerinde uzlasılan performans göstergeleri ve kriterleri bulunmamaktadır. Bu çalısmada insaat alanındaki UOG'lerin performansını modellemek üzere bir çerçeve önerilmektedir. Çok boyutlu bir performans ölçütü ile performans düzeyini etkileyen kriterler tanımlanmaktadır. Bu baglamda, yabancı ortaklar ile UOG kurmus olan Türk insaat sirketlerini hedef alan bir anket çalısması gerçeklestirilmistir. Önerilen performans ölçütleri ve belirleyicilerinin istatistiksel olarak geçerlilikleri arastırılmıs ve bunlar arasındaki iliskiler yapısal denklem modelleme yöntemi ile analiz edilmistir. Elde edilen sonuçlar, basarılı bir UOG süreci için ortaklar arasındaki uyum ve iliskinin niteliginin önemine isaret etmektedir. Arastırmanın bulguları ayrıca, projeye yönelik faktörlerin de UOG'i orta derecede etkiledigini göstermektedir. Dogru tasarlanmıs bir organizasyon yapısı, tamamlayıcı yetenekler ve kaynaklar ile uyumlu kültürlere sahip ortakların iyi iliskiler kurabilmeleri ve devamında da daha basarılı olmaları beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
International joint ventures (IJVs) have become popular because of their importance as a strategic alternative in global competition. Construction companies consider IJVs as a vehicle to enter new markets and exploit business opportunities. Being a special type of strategic alliance, IJVs offer partnering companies to combine the distinctive competencies and the complementary resources. Despite the benefits associated with IJVs, such entities are very difficult to manage mainly due to their inherent complexity, involving a mixture of different cultures, managerial systems, philosophies, and attitudes. As a result of these difficulties, the failure rate of IJVs is generally high. Therefore, measurement of the performance of IJVs has been an important research topic for a few decades. However there is no consensus on an appropriate definition of the indicators and determinants of IJV performance in construction. In this study, a framework is proposed to model the IJV performance in construction industry. A multi-dimensional performance measure is developed and determinants influencing the level of performance are defined. In this context, a questionnaire survey was administered to Turkish construction companies that have established IJVs with foreign partners. The validity of the proposed drivers and measures of performance is investigated and relationships between them are analyzed using the structural equation modeling technique. The results point out the significance of the inter-partner fit and the quality of partner relations for a successful IJV operation. The findings of the study also suggest that project-related factors have a moderate influence on IJV performance. In a properly designed IJV structure, partners with compatible skills, resources, and cultures are found to maintain good relations and are expected to achieve greater IJV success.