Modeling of ground-borne vibration from underground railway systems
Yer altı raylı sistemlerinin titreşim modellenmesi
  1. Tez No: 201759
  2. Yazar: MELİH SARIGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: toprak yoluyla taşınan titreşim, yer altı raylı sistemleri, rasgele proses teorisi, ground-borne vibration, underground rail vehicles, random process theory
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma çerçevesinde yer altı raylı sistemlerinden yayılan ve toprak yoluyla taşınan titreşim analitik olarak modellenmiştir. Daha önce Forrest ve Hunt tarafından geliştirilen model, farklı hat ve araç modellerine uygun olacak biçimde geliştirilmiştir. Tünel, visko-elastik toprak ortamı ile çevrilmiş sonsuz silindirik kabuk şeklinde modellenmiştir. Hat tünele kompleks esneklik katsayısına sahip yatak ile bağlanmıştır. Sonsuz Euler kirişleri şeklinde modellenen raylar, düzenli aralıklarla yerleştirilmiş traversler ve pedler sayesinde desteklenmiştir. Toprak modeline hareketli yükler için geliştirilmiş olan yapısal sönümleme modeli uygulanmıştır. Ayrıca modele yük ile hat arasında doğrusal Hertz yayı da eklenmiştir. Çözüme frekans alanında rasgele proses teorisi uygulanarak ulaşılmıştır. Modelde yapılan bütün değişiklikler, değişikliklerin etkilerinin izlenmesi amacıyla grafik yoluyla ayrı ayrı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ground-borne vibration from underground rail vehicles is studied analytically. A previously developed model by J.A.Forrest and H.E.M.Hunt[24,25] is modified to account for different track and vehicle models. The tunnel is modeled as infinite cylindrical shell surrounded by viscoelastic soil. The track is coupled to the tunnel with supports of complex stiffness. The rails, which are modeled as infinite Euler beams, are supported by discrete sleepers with regular spacing, and railpads with complex stiffness. A modified hysteretic damping model for moving loads is applied to soil. Linearized Hertzian contact spring is included between the wheel and the rail. The solution is obtained in frequency domain using random process theory. Effects of improvements in the model are graphically presented to enable comparison with the previously developed model and measurements from literature.