Effects of fillers on morphological, mechanical, flow and thermal properties of bituminous composites
Dolgu malzemelerinin bitümlü kompozitlerin morfolojik, mekanik, akış ve ısısal özelliklerine etkisi
- Tez No: 201763
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bitümen, bitümlü kompozitler, dolgu malzemesi, porozite, silanlama işlemi, Bitumen, bituminous composites, filler, porosity, silane treatment
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Silika, kireç, bazalt, mika, istridye kabukları gibi birçok farklı dolgu malzemesi bitüm modifikasyonu için kullanılmıştır. Dolgu malzemesi bitümlü kompozite esnemezlik, katılık veya sertlik verir, ısısal genleşmesini ve çekmesini düzenler, ısıl dayanımını artırır, reolojik özelliklerini modifiye eder. Bu çalışmanın temel amacı; dolgu malzemesi cinsi ve oranının bitüm bazlı kompozitlerin mekanik, ısıl özelliklerine ve morfolojisine etkisini belirlemektir. Aynı zamanda iyi mekanik ve ısıl yalıtım özellikli bir malzeme elde etmek için bitümlü kompozitin ısıl dayanımını iyileştirmek amaçlanmıştır. Bitümlü kompozitler Brabender Plasti-Corder, PLV 151 kullanılarak hazırlanmıştır. Karıştırma 15 dakika boyunca 60 devir/dakika ile 180 ºC de yapılmıştır. 20/30 ve 50/70 penetrasyonluk iki tip bitüm kullanılmıştır. CaCO3, CaO, mika, barit, kieselguhr ve silanlanmış kieselguhr bu çalışmada dolgu malzemeleri olarak kullanılmıştır. Polimerler olarak etilen vinil asetat kopolimeri, stiren?bütadiyen kauçuğu ve stirenbütadiyen- stiren kopolimeri kullanılmıştır. Test sonuçlarına göre; düşük yüzdelerde mika kullanımının, akış doğrultusunda yönlenme özelliğinden dolayı bitümün viskozitesini azaltma etkisi vardır. Barit bitümlü malzemeye yüksek ısı kapasitesi ve düşük ısıl iletkenlik vermektedir. EVA içeren örneklerin mekanik özellikleri diğerleri ile karşılaştırıldığında daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Silanlama işlemi, civalı porozimetre deneylerinde gözlendiği üzere boşluk boyutlarını azaltmıştır. Silanlama işlemi ile elde edilen azalan bitüm emilimi miktarı SEM mikrofotoğrafları ile açıkça gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many different types of fillers used for bitumen modification such as; silica, limestone, basalt, mica, oyster shells. Filler gives rigidity, stiffness or hardness, regulates thermal expansion and shrinkage, improves heat resistance, and modifies rheological properties of bituminous composites. The main objective of this study was to determine the effect of filler type and ratio on mechanical, thermal properties and morphologies of bitumen based composites. It was also aimed to improve the heat resistivity of the bituminous composite to obtain a material with good mechanical and heat isolation properties. Bituminous composites were prepared by using Brabender Plasti-Corder, PLV 151. Mixing was made at 180 ºC with 60 rpm for 15 minutes. Two grades of bitumen as 20/30 and 50/70 penetrations were used. CaCO3, CaO, mica, baryte, kieselguhr and silaned kieselguhr were used as fillers in this study. Ethylene vinyl acetate copolymer, styrene?butadiene rubber, and styrene?butadiene?styrene block copolymer were used as polymers. According to the test results, using mica at low percentages had the effect of decreasing the viscosity of the bitumen due to its flow alignment property. Baryte gave high heat capacity and low heat conductivity to bituminous material. EVA containing samples showed the best combination on mechanical properties. The silanation process decreased the pore sizes as observed in mercury porosimetry experiments. A decreased amount of bitumen impregnation was obtained by the silanation process, clearly observed in SEM micrographs.