Parallel active filter design, control, and implementation
Paralel etkin süzgeç tasarımı, denetimi ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 201773
  2. Yazar: HASAN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MASUM HAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paralel etkin süzgeç, akım denetimi, doğrusal akım deneteci, rezonant süzgeç, histerezis akım deneteci, ayrık zamanlı denetim, evirici, anahtarlama dalgacık süzgeç, akım harmonikleri, tepkin güç, tasarım, Paralel active filter, current regulation, linear current regulator, resonant filter, hysteresis current regulator, discrete time control, inverter, switching ripple filter, current harmonics, reactive power, design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 361
Özet
Paralel etkin süzgeç (PES), doğrusal olmayan yüklerin harmonik akımlarını bastırmada ve tepkin güç kompanzasyonunda modern çözümdür. Bu tez, üç-faz üçiletkenli doğrultucu yükler için PES'in ayrıntılı analizi, tasarımı, denetimi ve gerçeklenmesine üzerinedir. Özellikle, akım deneteci ve anahtarlama dalgacık süzgeci (ADS) ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çok kat akım örneklemeli ve esnek darbe genişlik modülasyon (DGM) çıktılı özgün bir ayrık zamanlı histerezis akım deneteci, DHCR3, önerilmiştir. DHCR3, ısıl güvenlik için enyüksek anahtarlama frekansını sınırlarken yüksek bant genişliği göstermektedir ve DHCR3'ün gerçeklenmesi kolaydır. Tezde, DHCR3'ün geliştirilmesine ek olarak, modern akım denetim yöntemleri incelenmiş ve ayrıntılı olarak DHCR3'le karşılaştırılmıştır. Akım deneteç tipi ADS topoloji seçimini belirlediği için, çeşitli ADS topolojileri incelenmiş, ayrıntılı tasarım çalışması yapılmış ve ADS tolopoloji seçimi ve parametre belirleme yöntemleri sayısal örneklerle sunulmuştur. DHCR3'ün üstün başarımı, 10 kW'lık diyotlu/tristörlü doğrultucu yük için tasarlanan bir PES'te benzetimler ve deneylerle ve diğer akım deneteçleriyle karşılaştırmayla kanıtlanmıştır. Tasarlanan PES sistemi için ADS yapılarının yeterli oranda vii anahtarlama dalgacıklarını azaltması ve tasarlanan ve üretilen PES sisteminin genel başarımı, ayrıntılı bilgisayarla benzetim çalışmalarıyla ve laboratuvar deneyleriyle gösterilmiştir. Bu tez, PES akım deneteci ve ADS'nin seçimi, tasarımı ve gerçeklenmesinde faydalıdır.
Özet (Çeviri)
The parallel active filter (PAF) is the modern solution for harmonic current mitigation and reactive power compensation of nonlinear loads. This thesis is dedicated to detailed analysis, design, control, and implementation of a PAF for a 3- phase 3-wire rectifier load. Specifically, the current regulator and switching ripple filter (SRF) are thoroughly investigated. A novel discrete time hysteresis current regulator with multi-rate current sampling and flexible PWM output, DHCR3, is proposed. DHCR3 exhibits a high bandwidth while limiting the maximum switching frequency for thermal stability and its implementation is simple. In addition to the development of DHCR3, in the thesis state of the art current regulation methods are considered and thoroughly compared with DHCR3. Since the current regulator type determines the SRF topology choice, various SRF topologies are considered and a thorough design study is conducted and SRF topology selection and parameter determination methods are presented via numerical examples. Through a PAF designed for a 10kW diode/thyristor rectifier load, the superior performance of DHCR3 is verified through simulations and experiments and via comparison to other current regulators. The sufficient switching ripple attenuation of the SRF structures v for the designed PAF system and the overall performance of the designed and built PAF system are demonstrated via detailed computer simulations and laboratory experiments. This thesis aids the PAF current regulator and SRF selection, design, and implementation.