Application of strategic planning methodology to Republic of Turkey Ministry of Finance
Stratejik planlama metodolojisinin Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı?na uygulanması
  1. Tez No: 201772
  2. Yazar: ERHAN ÖZAHÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR DURMUŞ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, stratejik yönetim, stratejik planlama, süreç yönetimi, kamu kurumu, Strategy, strategic management, strategic planning, process management, public sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı için süreç temelli stratejik planlama metodolojisinin belirlenmesi ve belirlenen metodolojinin uygulanmasını amaçlamaktadır. Önerilen metodoloji Maliye Bakanlığı'nda MB Strateji Geliştirme Başkanlığı, TÜSSİDE ve bir özel danışmanlık firmasının ortaklaşa yürüttüğü, TÜBİTAK destekli stratejik yönetim sistemi projesi içinde uygulanmıştır. Proje, kamu mali yönetimi kapsamında devam eden çalışmaların doğal bir sonucu olup kamuda verimlilik çalışmaları temelinde hazırlanan 5018 ve 5436 sayılı yasalarla zorunlu kılınmıştır. Önerilen metodoloji, kamu ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar için önerilmiş diğer metodolojilerden, daha önce stratejik planlama için geliştirilen birçok tekniğin aynı anda kullanılması ile ayrılmaktadır. Bunlara örnek olarak akıl hocalığı, elektronik öğrenme, fikir tepsisi yöntemi ve süreç modellemesi kullanımını sayabiliriz. İlk olarak, stratejik planlama metodolojisi uluslararası uygulamaların ve en iyi uygulama örneklerinin detaylı incelemeleri sonucunda geliştirilmiştir. Maliye Bakanlığı organizasyon şeması daha verimli ve etkili hareket etmeyi sağlamak adına yeniden tasarımlanmıştır. Maliye Bakanlığı içinde 14 adet stratejik birim belirlenmiştir. Her stratejik iş ünitesi için detaylı çevre analizleri yapılmış ve önemli konular ortaya konmuştur. Misyon ve vizyon kavramları net bir şekilde belirlenmiş ve ana iş süreçleri modellenip standartlaştırılmıştır. Stratejik amaçlar ve hedefler tanımlanmıştır. Son olarak, değerlendirme ve sürekli geliştirme amacıyla her iş süreci ile ilgili performans göstergeleri belirlenmiştir. Uygulamanın sonunda Maliye Bakanlığı için 2008-2012 yılları için stratejik plan oluşturulmuş ve birçok kurumsal gelişim gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine and implement a process based strategic planning methodology for Turkish Ministry of Finance. Proposed methodology has been implemented in Ministry of Finance by a TÜBİTAK supported strategic management project in collaboration with Ministry of Finance Strategy Development Unit (MoF_SDU), TÜSSİDE and a private Consultancy Company. This project was a direct consequence of reforms on Public Financial Management and stipulated by the Laws No. 5018 and 5436 which have been prepared based on efficiency in public service delivery. Proposed methodology is different from other strategic planning methodologies for public and non-profit organizations because it uses a combination of numerous techniques that are previously developed for strategic planning. Examples are mentoring, e- learning, idea tray method, and process modelling. Firstly, strategic planning methodology is determined with close inspection of international approaches and best practices. Ministry of Finance?s organizational chart is redesigned to enable more effective and efficient operation. Ministry of Finance is divided to 14 strategic business units (SBUs). For every SBU, detailed environmental analyses are conducted and critical issues are derived. Mission and strategic vision statements are clearly determined and core processes are modelled and standardized. Strategic goals and detailed objectives are formulated. Finally, performance indicators are determined for every objective for evaluation and continuous improvement. At the end of the implementation, 2008-2012 strategic plan for Ministry of Finance is prepared and numerous organizational improvements are observed.