Series active filter design, control, and implementation with a novel load voltage harmonic extraction method
Özgün yük gerilimi ayrıştırma yöntemi kullanılan seri etkin süzgeç tasarımı, denetimi ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 201780
  2. Yazar: OSMAN SELÇUK ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET M. HAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seri etkin süzgeç, harmonik ayrıstırma, mutlak deger yöntemi, gerilim harmonigi, gerilim çökmesi, dengesizlik, gerilim kaynaklı evirici, seri transformatör, anahtarlama dalgacık süzgeci, ayrık zamanlı denetim, dogrultucu, Series active filter, harmonic extraction, absolute value method, voltage harmonics, voltage sag, unbalance, voltage source inverter, series injection transformer, switching ripple filter, discrete time control, rectifier
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Seri Etkin Süzgeç (SES), tek-faz ve üç-faz gerilim harmonigi kaynagı türündeki dogrusal olmayan yüklerin harmonik yalıtımını ve yük gerilimi düzeltimini yapmak üzere tasarlanmıstır. Özgün Mutlak Deger Yöntemi (MDY) yük gerilimi harmonigi ayrıstırması için önerilmistir ve denetim algoritmasında uygulanmıstır. SES'in denetçi kazançlarının kolaylıkla belirlenebilmesi için basitlestirilmis dogrusal modeller kullanılmıstır. 2.5 kW tek-faz ve 10 kW üç-faz SES ile denetlenen sistemlerin harmonik yalıtımı ve yük gerilimi düzeltimi basarımları ayrıntılı benzetimler ile degerlendirilmistir. Tek-faz ve üç-faz SES'lerin ve yüklerin laboratuvar prototipleri tasarlanmıs ve üretilmistir. Denetim için sayısal isaret islemci tabanlı platform kullanılmıstır. Ayrıntılı deneysel çalısmalar yapılmıstır. Laboratuvar deneyleri ve benzetimler ile geleneksel alçak/yüksek geçirgen süzgeç yöntemine göre MDY'nin üstün harmonik yalıtımı ve yük gerilimi düzeltimi basarımı gösterilmistir. Teori, benzetim ve deney sonuçları arasındaki kuvvetli uyum, önerilen yöntemin uygulanabilirligini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Series Active Filters (SAF) are designed for harmonic isolation and load voltage regulation of single-phase and three-phase voltage harmonic source type nonlinear loads. The novel Absolute Value Method (AVM) for load voltage harmonic extraction is proposed and applied in the control algorithm of SAF. The SAF compensated systems are represented by simplified linear models such that SAF controller gains can be easily determined. Harmonic isolation and load voltage regulation performances of 2.5 kW single-phase and 10 kW three-phase SAF compensated systems are evaluated by detailed simulations. Laboratory prototype single-phase and three-phase SAFs and loads are designed and manufactured. Digital signal processor based control platform is employed. Exclusive laboratory tests are conducted. Via laboratory experiments and simulations it is shown that AVM yields superior harmonic isolation and load voltage regulation performance compared to the conventional low/high pass filtering method. Theory, simulations, and experiments are well correlated and illustrate the feasibility of the proposed method.