Bio-climatic architecture in Libya: Case studies from three climatic regions
Libya'da biyo-iklimsel mimarlık: Üç iklimsel bölgeden vaka çalışmaları
  1. Tez No: 201779
  2. Yazar: NAHLA ADEL ELWEFATİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: biyo-iklimsel mimarlık, geleneksel konutlar, çağdas konutlar, isıl konfor, troglodyte, Libya, bio-climatic architecture, traditional dwellings, contemporarydwellings, thermal comfort, troglodyte, Libya
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalısmada Libya'daki biyo-iklimsel mimarlığa odaklanılmıstır. Geleneksel veçağdas konut mimarisinin temel özelliklerinin arastırılması için üç farklıiklimsel/coğrafi bölgede çalısılmıstır. ?Kıyı bölgesi?ni temsilen Tripoli, ?Dağlıkbölge?yi temsilen Gharyan, ?Çöl bölgesi?ni temsilen Ghadames incelenmistir. Buçalısma, tasarıma dayalı elemanlar olan, bina planı ve konumlandırılması, duvarkalınlıkları, tavan yüksekliği, yapı malzemeleri, pencerelerin termik kütle veölçüleri vs.'nin binaların termik konfor kosullarına olan etkisini anlamak vedeğerlendirmek için yapılmıstır.Konutlar mimari açıdan incelenmis olup içeriden ve dısarıdan fotoğraflandırılmıstır.Aynı zamanda konutların önceden belirlenmis odalarında sıcaklık ve nem verileri,iliskili olan dıs mekan verileriyle beraber termik-hyrometrelere kaydedilmistir.Kapsamlı bir anket hazırlamak için geleneksel ve çağdas konut sakinleriylegörüsülmüstür.Çalısmanın sonunda Tripoli ve Ghademes'deki geleneksel konutlarda, simdikikosullarla istenen termal konfor seviyesinin sağlanamadığı görülmüstür. ?stenenkonfor seviyesinin olmaması bu bölgelerde çesitli sonuçlar doğurmustur. Bunlardanbazıları konutların terk edilmesi, konutların modern stillere adapte edilmesi, eskideniklimsel kosullara karsı daha iyi koruma sağlayan blok olarak çalısan konutbloklarının bazı bölümlerinin yıkılması ve orijinal malzemeye uymayan yeni yapımalzemelerinin kullanılmasıdır. Diğer yandan her iki yerlesim bölgesindekikonutlar aynı bölgelerdeki yeni yapılmıs betonarme konutlara göre(yapayhavalandırma kullanılanlar dısında) daha iyi iklimsel konfor kosullarısağlamaktadır.Gharyan'da durum farklılasmaktadır. Eski yer altı konutları sehirdeki modernkonutlara göre iklimsel olarak daha konforludur. Bunu sebebi yer altı konutlarınınbüyük ölçüde orijinal özelliklerini hala koruyor olmasıdır.Bu çalısma, modern konut tiplerinin, yerel kaynakların optimum kullanımını garantiedip , enerji ve para tüketimini engeleyecek sekilde ülkenin iklimsel kosullarınauyacak biçimde eski geleneksel konutların karakteristik avantajlarındanfaydalanarak gelistirilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the bio-climatic characteristics oftraditional and contemporary residential architecture in three differentclimatic/geographical regions of Libya, which are represented by Tripoli in the?coastal region?; Gharyan in the ?mountainous region?; and Ghadames in the?desert region?. It was undertaken to understand and evaluate the effects of buildinglayout and orientation, wall thicknesses, ceiling height, construction materials,thermal mass and size of windows, on the resultant thermal comfort conditions ofthe buildings/dwellings in question.An architectural survey of the dwellings was carried out and indoor and outdoorphotos of houses were taken. Temperature and humidity data in pre-determinedrooms of the dwellings, in addition to data relevant to exterior weather conditionswere recorded by thermo-hygrometers. Residents who had experience of living inboth traditional and contemporary dwellings were interviewed informally beforepreparing a comprehensive questionnaire, which was distributed to them to gatherthe required data.It was found that traditional dwellings in Tripoli and Ghadames, in their presentcondition, did not provide the desired level of thermal comfort. This was attributedto a number of reasons. One was the abandonment of these dwellings by theiroccupants, in favor of those of modern style. The resulting collapse of some parts ofadjacent house blocks, which used to provide a degree of protection against climaticconditions when working as a whole block of several attached houses. Another wasthe introduction of new construction materials that were incompatible with theoriginal ones. However, traditional dwellings in both cities appeared to providerelatively better thermal comfort conditions in comparison with the usecontemporary dwellings of recent years, except for those with air conditioning.This situation was different in Gharyan, where the troglodyte dwellings wereconcerned. These dwellings were thermally more comfortable than the modern onesin the city. This was attributed to the fact that most of the existing troglodytedwellings still preserved their original features to a large extent.At length, this study recommends that modern types of dwellings should adaptthose features of the traditional ones that are more compatible and suitable for thelocal climatic conditions, in a way which guarantees optimum exploitation of localresources in terms of energy consumption and cost.