Comparison of the intercarrier interference cancellation methods in OFDM systems
OFDM sistemlerinde taşıyıcılar arası girişimi yok etme metotlarının karşılaştırılması
- Tez No: 201781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. T. ENGİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: OFDM, tasıyıcı arası girisim, Rayleigh Sönümlenmesi, tasıyıcı frekans kayması, Kendi Yok Etme, Tasıyıcı frekans kayması kestirimi, Pencereleme, OFDM, Intercarrier Interference (ICI), Carrier Frequency Offset(CFO), Self Cancellation, ICI Cancellation, CFO Estimation, Windowing
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
OFDM sistemlerinde Doppler kayması ve verici-alıcı arası frekans uyumsuzlukları sonucu tasıyıcı frekans kayması (TFK) gözlenmektedir. Bu kayma tasıyıcılar arası girisime (TAG) yol açmaktadır. Bu tezde frekans kayması problemini bastırmak için veri tekrarlama metotları ve yardımcı pilot yöntemleri kullanılmaktadır ve bu TAG yok etme metotları arasında performans karsılastırması yapılmaktadır. Veri tekrarlama metotları, veri gönderimi için bant genisliginin sadece yarısını kullanarak alıcıda TAG'ı bastırmak amaçlı kullanılabilmektedir. TAG problemini yok etmek için Kendi Yok Etme ve Simetrik Sembol Tekrarlama metotları uyguladık. Ayrıca hem TAG'ı hem de faz kaymalarını bastırmak için Komsu Konjuge Sembol Tekrarlama ve Simetrik Konjuge Sembol Tekrarlama metotlarını da uyguladık. TFK kestirim ve düzeltme metotları genelde pilot verileri kullanmaktadır. TAG'ı yok etmek için Geleneksel Pilot ve Kümelenmis Pilot TFK kestirim tekniklerini uyguladık. Bundan baska, pilot semboller arası tek simetriyi kullanan yeni bir yöntemi de uyguladık. Nyquist pencereleme teknikleri alıcı tarafında pencereleme uygulamaktadırlar. TAG'ı bastırmak için ikinci dereceden çokterimli Nyquist pencere sınıfını ve Franks vurumu kullanan Nyquist penceresini kullandık. Bu TAG yok etme metotlarını Toplanır Beyaz Gauss Gürültülü ve Çokyollu Rayleigh Sönümlenmeli kanal modellerinde bit hata oranı ve tasıyıcı girisim oranı cinsinden karsılastırdık. Özellikle yüksek sinyal gürültü oranlarında veri tekrarlama metotlarının artırılmıs bant genisligi bedeli ödeyerek yardımcı pilot kullanan TFK kestirim metotlarından daha iyi performans gösterdikleri gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
In OFDM systems carrier frequency offset is observed due to Doppler shift and transmitter-receiver frequency mismatches. This offset induces ICI (Intercarrier Interference). In this thesis, repeated data methods and pilot-aided carrier frequency offset(CFO) estimation methods and windowing techniques are used to mitigate the frequency offset problem and a performance comparison is made between these ICI cancellation techniques. Repeated data methods use only half of the bandwidth for information transmission to eliminate the ICI at the receiver. We have implemented repeated data methods including Self cancellation scheme and Symmetric Symbol Repetition (SSR) schemes to overcome ICI problem. We have also implemented Adjacent Conjugate Symbol Repetiton (ACSR) and Symmetric Conjugate Symbol Repetiton (SCSR) methods to mitigate both phase rotations and ICI. CFO estimation and correction methods generally use pilot sequences. We implemented the ?Conventional Pilots? and ?Clustered Pilots? pilot-aided CFO estimation techniques for ICI cancellation. Furthermore, we also implemented a new scheme by using the odd symmetry between pilot symbols. Nyquist windowing techniques apply windowing at the receiver side. We have implemented second order polynomial class of Nyquist windows and Nyquist window with Franks pulse used to mitigate ICI. These ICI cancellation methods are compared in AWGN and multipath Rayleigh fading channel models in terms of BER and carrier to interference ratio. It is shown that repeated data methods shows better performances than pilot-aided CFO estimation methods with a cost of increased bandwidth usage especially in high SNR?s.