Inquiry into the underwater structures: Architectural approaches to design considerations
Su altı yapıları üzerine bir araştırma: Tasarım ilkelerine mimari yaklaşımlar
- Tez No: 201783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sualtı yapıları, sualtı tasarımına mimari yaklaşımlar, sualtı otelleri, sualtı restoranları, mimari tasarım ilkeleri, Underwater structures, architectural approaches to underwater design, underwater hotels, underwater restaurants, architectural design considerations
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sualtı daima insanları cezbetmiş ve onlar için merak konusu olmuştur. Sualtını inceleme, kullanma ve onun bir parçası olabilme insan için her zaman bir meydan okumaya dönüşmüştür. İlk sualtı yapıları mühendislik ürünleridir ve yüzyıllarca bilimsel gözlem ve araştırma, askeri ve enerji üretimi alanlarında kullanılmıştır. Bunu karşın, sualtı barınmak ve eğlenmek için yeni bir ortam; mimarlar için ise çalışmaya değer yeni bir konudur. Son yıllarda sualtı tasarımı mimarlar ve mühendisler arasında bir yarışa dönüşmüştür. Bunun sonucunda, sualtı otel ve restoran projeleri gerçekleştirilmiştir. Şu anda, bu konu fantezi ve yeni bir mimarlık anlayışı olarak değerlendirilse de, gelecekte yeni yaşam alanı olarak sualtının ileri sürülmesi olasıdır. 2 Bu çalışma sualtı yapılarının tasarım ilkelerini sadece mühendislik değil, mimari açıdan da ortaya koymayı amaçlamaktadır. Sualtı tasarımının kendine has prensip ve özellikleri mevcut yapıların ışığı altında değerlendirilmelidir. Ayrıca bu yapıların, insanların gereksinimlerini karşılayabilmesi için; mimari açıdan değerlendirilmesini sağlayacak temel kriter ve kararları tanımlanmalıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için, çevrenin koşul ve sınırlandırmalarına uygun olarak sualtı tasarımına mimari yaklaşımı belirleyecek ilkeler ortaya konulup açıklanacaktır. Belirlenen ilkeler, çağdaş örnekler üzerinden karşılaştırmalarla değerlendirilip, bu değerlendirme ışığında yorumlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Underwater has always been attractive and curiosity for human beings. Exploring, employing and being part of underwater has been a challenge for them at all times. The first underwater structures were products of engineering studies and have been used for fields of scientific researches and observations, military purposes and obtaining energy for centuries. However, underwater is a new medium for human for accommodation and entertainment purposes; and correspondingly new subject which is worth to study for architects. Designing underwater structures became a race between architects and engineers during last years. Accordingly, underwater hotel and restaurant projects were realized. Currently, underwater structures can uttered as a fantasy and a new understanding for architecture, however in the future underwater may be suggested as a new accommodation area. 2 The thesis aims to point out the design considerations of underwater structures from not merely engineering, but also architectural aspects. Designing underwater has its own principles and characteristics and these should be asserted under the light of the study on former structures. On the other hand, basic criteria and purposes of architectural aspects for underwater structures should be defined to meet requirements of human. To achieve that, parameters will be pointed out and interpreted according to the conditions and limitations of the environment in order to set the fundamentals for architectural approaches to underwater design. A comparative study on contemporary examples will be made to evaluate these parameters and comments will be made under the light of the evaluation.