Approaches for multi-objective combinatorial optimization problems
Çok amaçlı bileşi optimizasyonu problemleri için yaklaşımlar
  1. Tez No: 201786
  2. Yazar: BANU LOKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kriterli, bilesi optimizasyonu, etkin çözüm, Multiple criteria, combinatorial optimization, efficient solution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde, çok amaçlı bilesi problemleri için kesin çözümler veren iki algoritma ve iyi çözümler veren sezgisel bir yöntem gelistirdik. Gelistirdigimiz iki algoritma tüm etkin çözümleri tam olarak bulmayı garantilemektedir. Algoritmalarımızın performansını rastgele yarattıgımız farklı çok amaçlı bilesi problemleri üzerinde (Çok Amaçlı Sırt Çantası Problemi, Çok Amaçlı En Kısa Yol Problemi ve Çok Amaçlı Kapsayan Agaç Problemi) degerlendirdik. Algoritmalarımızın performansının daha önceden gelistirilen algoritmalardan iyi oldugunu göstermemize ragmen, gerçek hayat büyüklügündeki problemlerde de uygulanabilir olması için etkin çözümlerin bulundugu bölgeyi yaklasık olarak tanımlayan sezgisel bir yöntem gelistirdik. Aynı çok amaçlı bilesi problemleri üzerinde denemeler yaparak sezgisel yaklasımımızın etkin çözümleri içeren bölgeyi ne kadar iyi tanımladıgını deneysel olarak arastırdık ve sezgisel yaklasımımızın iyi çalıstıgını gösterdik.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we develop two exact algorithms and a heuristic procedure for Multiobjective Combinatorial Optimization Problems (MOCO). Our exact algorithms guarantee to generate all nondominated solutions of any MOCO problem. We test the performance of the algorithms on randomly generated problems including the Multiobjective Knapsack Problem, Multi-objective Shortest Path Problem and Multi-objective Spanning Tree Problem. Although we showed the algorithms work much better than the previous ones, we also proposed a fast heuristic method to approximate efficient frontier since it will also be applicable for real-sized problems. Our heuristic approach is based on fitting a surface to approximate the efficient frontier. We experiment our heuristic on randomly generated problems to test how well the heuristic procedure approximates the efficient frontier. Our results showed the heuristic method works well.