Performance assessment of compacted bentonite/sand mixtures utilized as isolation material in underground waste disposal repositories
Sıkıştırılmış bentonit/kum karışımlarının performanslarının yeraltı atık depolama haznelerinin izolasyonunda değerlendırılmesı
- Tez No: 201791
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kum/bentonit karısımı, bentonit, hidrolik iletkenlik, sıkıstırma, atık depolanması, Sand/bentonite mixture, bentonite, hydraulic conductivity, compaction, waste disposal
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yeraltı atık depolama sahasını dolduracak olan izolasyon ve dolgu malzemesinin tasarımı ve gelistirilmesi atıkların yok edilmesi için gereken önemli çalısmalardır. Saft kapama ve atık sahalarında kullanılan silteler için sıkıstırılmıs bentonit-kum karısımları birçok arastırmacı tarafından incelenmistir. Bu sebeple, bu çalısma yeraltı atık depolama sahalarında kullanılmak üzere izolasyon malzemesi tasarlanmasını amaçlamaktadır. Bu tür tasarımların etkili olabilmesi için hidrolik iletkenliklerinin minimum sartı tasıması gerekmektedir (Türkiye için 1x10-8 m/s, ABD için 1x10-9 m/s). Bu amaçla, bu çalısmada sıkıstırılmıs bentonit-kum karısımlarının hidrolojik ve mekanik özellikleri tayin edilmistir. Bu performans degerlendirmesi için birçok laboratuvar çalısmaları yapılmıstır. En uygun optimum karısım miktarını belirlemek için sıkıstırma, düsen seviyeli iletkenlik, sisme basıncı, tek eksenli sıkıstırma ve kesme dayanımı testleri yapılmıstır. Bu çalısmanın sonunda yeraltı atık deploma sahalarının izolasyonunda kullanılmak üzere %30 oranda bentonit içeren optimum bentonit-kum karısımı önerilmistir.
Özet (Çeviri)
The design and development of isolation or backfill materials, which seal the disposal facility, are important for disposing the wastes. The use of compacted bentonite-sand for construction of shaft seals and liners for waste containment structures has been proposed by various studies. Therefore; it is aimed in this study to develop an isolation material to be used in underground waste repositories. For such designs to be effective, their performance need to be assessed and a minimum hydraulic conductivity requirement defined by regulatory agencies should be satisfied (i.e. 1x10-8 m/s in Turkey, 1x10-9 m/s in USA). Therefore; this study assesses the performance of compacted bentonite/sand mixtures in terms of hydrological and mechanical properties. To be able to assess the performance of this material, a variety of laboratory tests were carried out. Engineering geological tests such as compaction, falling head permeability, swelling, unconfined compression and shear strength tests were conducted to select an optimum mixture. Finally, an optimum bentonite-sand mixture possessing 30% bentonite was recommended for the isolation of underground waste disposal facilities.