A hybrid approach for full frame loss concealment of multiview video
Çok görüşlü videoda tüm çerçeve kaybı için karma bir yaklaşım
- Tez No: 201790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: H.264, Video Sıkı¸stırma, Hata Gizleme, Tüm Çerçeve Kaybı, çok görü¸slü video, çift görü¸slü video, H.264, Video Compression, Error Concealment, Full Frame Loss, multiview video, stereoscopic video
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çok Görü¸slü video özellikle video kodlamayla ugra¸sanlar için ilgi çeken ara¸stırma ˘ alanlarından biri haline gelmektedir. Çok görü¸slü videoların hataya müsayit bir kanaldan iletilmesi bu videoların verimli bir ¸sekilde kodlanması ile mümkün olur. Çok görü¸slü videoları sıkı¸stırma için yapılan çalı¸smalarla beraber pratik uygulamalardaki veri iletimi hatalarını a¸smak için yeni hata engelleme ve hata gizleme yöntemleri de gereklidir. Paket anahtarlamalı aglarda paket kayıpları, kodlanmı¸s videonun çerçeveleri içe- ˘ risinde blok kayıplarına veya tüm bir çerçeve kaybına neden olabilir. Son yıllarda tüm çerçeve kaybınınn verimli bir ¸sekilde gizlenebilmesi için algoritmalar önerilmi¸stir. Ancak çift veya çok görü¸slü videolar için önerilen yöntemler sınırlı sayıdadır. Bu tezde çok görü¸slü videolarda tüm çerçeve kaybında hata gizlemek için iki görü¸slü bir yakla¸sım önerilmi¸stir. Önerilen yöntemlerde görü¸sler arasındaki artıklık ve aykırılık bilgisiyle beraber önceden çözülmü¸s çerçevelerin zamansal bilgileri de kayıp çerçevenin kestirimi için kullanılmaktadır. Çok görü¸slü video ikiden fazla vi görü¸s içerebilmesine ragmen hata gizleme sırasında en çok üç görü¸s kullanılmak- ˘ tadır. Önerilen algoritmaların ba¸sarımı tek görü¸slü videoda kullanılan yöntemlerle kar¸sıla¸stırılmı¸s ve hangi durumlarda önerilen algoritmaların daha ba¸sarılı oldugu in- ˘ celenmi¸stir. Önerilen algoritmalar hem iki hem de çok görü¸slü videolarda uygulanmu¸stır.
Özet (Çeviri)
Multiview video is one of the emerging research areas especially among the video coding community. Transmission of multiview video over an error prone network is possible with efficient compression of these videos. But along with the studies for efficiently compressing the multiview video, new error concealment and error protection methods are also necessary to overcome the problems due to erroneous channel conditions in practical applications. In packet switching networks, packet losses may lead to block losses in a frame or the loss of an entire frame in an encoded video sequence. In recent years several algorithms are proposed to handle the loss of an entire frame efficiently. However methods for full frame losses in stereoscopic or multiview videos are limited in the literature. In this thesis a stereoscopic approach for full frame loss concealment of multiview video is proposed. In the proposed methods, the redundancy and disparity between the views and motion information between the previously decoded frames iv are used to estimate the lost frame. Even though multiview video can be composed of more than two views, at most three view are utilized for concealment. The performance of the proposed algorithms are tested against monoscopic methods and the conditions under which the proposed methods are superior are investigated. The proposed algorithms are applied to both stereoscopic and multiview video.