Determination of hydrate formation conditions of drilling fluid
Sondaj sıvılarının hidrat oluşum şartlarının belirlenmesi
  1. Tez No: 201792
  2. Yazar: ALIYA KUPEYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz Hidrat, Hidrat Olusum Kosulları, Sondaj Akıskanı Bilesenleri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalısmanın temel amacı çok bilesenli, polimer bazlı sondaj akıskanının hidrat olusum sartlarının belirlenmesidir. Çalısma süresince yüksek basınçlı hidrat olusum hücresi içeren bir deneysel düzenegin kullanıldıgı ve basınç-sıcaklık verisinin her deney için kaydedildigi deneysel bir çalısma yapılmıstır. Deneylerde sondaj akıskanının dört bileseninin farklı derisimleri kullanılmıs ve derisimdeki degisikliklerin hidrat olusum sartlarına etkisi çalısılmıstır. Kaydedilen basınç-sıcaklık verisi kullanılarak sistemin hidrat denge kosulları ile hidrat olusumu sırasında hücredeki serbest gaz mol sayıları saptanmıstır. Hücredeki serbest gaz mol sayısının zamanla degisimi hidrat olusum hızının saptanmasının aracı olarak kullanılmıstır. Yapılan gözlemlerde KCl ve XCD'nin termodinamik açıdan hidrat olusumunu engelledigi ve derisimlerinin artmasıyla verilen basınç degerindeki hidrat denge sıcaklıgının daha düsük degerlere tasındıgı saptanmıstır. Bunun aksine, poli-glikol ve PHPA'nın termodinamik açıdan hidrat olusumunu kolaylastırdıgı gözlenmistir. Öte yandan, poli-glikol derisiminin artmasıyla hidrat olusumunun kinetik olarak engellendigi ve poli-glikolün denenen en yüksek derisiminde hidrat olusum hızının yarı yarıya düstügü saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine hydrate formation conditions of a multicomponent polymer based drilling fluid. During the study, experimental work is carried out by using a system that contains a high-pressure hydrate formation cell and pressure-temperature data is recorded in each experiment. Different concentrations of four components of drilling fluid, namely potassium chloride (KCl), partially hydrolyzed polyacrylicamide (PHPA), xanthan gum (XCD) and polyalkylene glycol (poly.glycol) were used in the experiments, to study their effect on hydrate formation conditions. Considering the pressure-temperature data obtained, hydrate equilibrium conditions are determined as well as the number of moles of free gas in the hydrate formation cell. The change in the number of moles of free gas in the hydrate formation cell with respect to time is considered as a way of determining rate of hydrate formation. It is observed that KCl and XCD thermodynamically inhibit hydrate formation and an increase in the concentration of KCl and XCD shifts the hydrate equilibrium condition to lower equilibrium temperatures at a given pressure. On the contrary, poly.glycol and PHPA tend to promote the hydrate formation thermodynamically. On the other hand, the increase in polyglycol concentration has a kinetic inhibitive effect on the gas hydrate formation, and with the maximum concentrations of poly. glycol in the given limits the rate of hydrate formation decreases almost twice from the initial values. Keyword: Gas Hydrate, Hydrate Formation Conditions, Components of Drilling Fluid.