Modeling the water quality in Uluabat lake
Uluabat gölü su kalitesinin modellenmesi
- Tez No: 201814
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalibrasyon, modelleme, Uluabat Gölü, WASP7, su kalite simülasyonu, Calibration, modeling, Lake Uluabat, WASP7, water quality simulation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Göller, rekreasyonel, zirai alanların sulanması, evsel ve endüstriyel su temini gibi pekçok amaç için kullanılabilir. Fakat günümüzde göller, endüstriyel tesislerden, zirai faaliyetlerden ve kanalizasyon sistemlerinden atıksuların desarj edilmesinden dolayı asırı organik madde girisine baglı olarak fonksiyonlarını yitirmektedir. Uluabat Gölü, noktasal ve noktasal olmayan kaynaklardan asırı besin maddesi alması nedeniyle su kalite problemleri yasayan ülkemizdeki en önemli göllerden biridir. Bu çalısmada, Uluabat Gölü'ndeki su kalitesi A.B.D. Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından desteklenen Su Kalite Analiz Simülasyon Modeli (WASP7.2) kullanılarak modellenmistir. Model, 01.01.2000-01.06.2000 zaman periyoduna ait veriler kullanılarak çözünmüs oksijen (ÇO), klorofil-a (Chl-a), orto-fosfat (PO4-P) ve nitrat (NO3-N), parametreleri için kalibre edilmistir. Kalibrasyon sonucunda, model tahminleri ve gözlenen degerler arasında kabul edilebilir bir benzerlik elde edilmistir. Daha sonra, simülasyon sonuçları baska bir veri seti ile dogrulanmıstır. Verifikasyon periyodu olarak 01.06.1999- 31.12.1999 aralıgı seçilmistir. Verifikasyon sonuçlarının da gözlenen degerlerle uyum içinde oldugu görülmüstür. Kalibrasyonu ve verifikasyonu tamamlanan model, bir yönetim aracı olarak, Uluabat Gölü'nün gelecekteki su kalitesinin ve çesitli yönetim senaryolarının göl su kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla kullanılmıstır. Yönetim senaryoları sonuçlarına göre, sediment uzaklastırılması su kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sediment taramasına ek olarak uygulanan yöntemler de göl su kalitesini gelistirmistir. En etkili sonuç, sediment uzaklastırılmasına ek olarak Uluabat Gölü çevresindeki tarımsal alanların kaldırılıp, Mustafakemalpasa lçesi kanalizasyon sistemi ve Emet ve Orhaneli Havzalarından gelen fosfor yükü, ve Uluabat Gölü havzasında yer alan tarımsal alanlarda kullanılan gübre miktarlarının %50 oranında azaltılması ile elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
Lakes can be used for recreational purposes, agricultural irrigation, domestic water supply or industrial use. However, these functions of the lakes can be impaired due to excess nutrient loadings from industrial facilities, agricultural activities, and discharge of wastewaters from sewage systems. Uluabat Lake is one of the important lakes in Turkey faced with water quality problems due to excess nutrient loading from point and non-point sources. In this study, Water Quality Analysis Simulation Program (WASP Version 7.2), supported by the Environmental Protection Agency (EPA), was used to simulate the water quality of the lake. The model was calibrated using a set of data belonging to the time period from January 1st to June 1st, 2000, for dissolved oxygen (DO), chlorophyll-a (Chl-a), ortho-phosphate (PO4-P) and nitrate (NO3-N). An acceptable similarity was obtained between the predicted and observed water quality values in calibration. Then, the model was verified for another data set. Verification period was from 1st of June to 31st of December, 1999. Verification results were also coherent with the observed values. Following the calibration and verification, the model was used as a management tool to predict the future quality conditions for the lake for different management scenarios. According to the results, sediment dredging had a significant impact on the water quality. Additional methods on top of sediment dredging improved the quality of the lake. The best result was obtained when buffer zone was formed, phosphorus loads from the Mustafakemalpasa District sewage system and Emet and Orhaneli Watersheds were decreased by 50% and 50% decrease was considered in the fertilizer usage throughout the agricultural lands, in addition to sediment dredging.