Numerical and experimental analysis of flapping wing motion
Çırpan kanat hareketinin sayısal ve deneysel incelenmesi
  1. Tez No: 201813
  2. Yazar: EBRU SARIGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: çırpan kanat hareketi, havada asılı kalma, düşük Reynolds sayısı, DNS, girdap, zamana bağlı aerodinamik, PIV, flapping motion, hover, low Reynolds number, DNS, vortex/ unsteady aerodynamics, PIV
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Sıkıştırılamaz, ve laminer akış şartlarındaki düşük Reynolds sayısında iki ve üç boyutlu kanat modelleri için havada asılı kalma konumunda çırpan kanat hareketinin aerodinamiği incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, çırpan kanat hareketinin fiziğini ve altında yer alan aerodinamik mekanizmaların direk sayısal simülasyon ve deneysel araçlarla incelenmesidir. İki ve üç boyutlu sayısal çalışmalar iki farklı akış çözücüsü kullanılarak değişik parametrelerin incelenmesini kapsamaktadır. Elde edilen sonuçlar aerodinamik kuvvetler ve girdap dinamiği açılarından incelenmiştir. Çalışmada, değişik başlangıç hücum açıları için hem simetrik hem de kamburlu kanat kesitleri kullanılmıştır. Sayısal ve deneysel çalışmalar Reynolds sayısı 1000 için yapılmıştır. Deneysel analizler için Parçacıklı Hız Görüntüleme (PIV) tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aerodynamics of two-dimensional and three-dimensional flapping motion in hover is analyzed in incompressible, laminar flow at low Reynolds number regime. The aim of this study is to understand the physics and the underlying mechanisms of the flapping motion using both numerical tools (Direct Numerical Simulation) and experimental tools (Partide Image Velocimetry PIV technique). Numerical analyses cover both two-dimensional and three-dimensional configurations for different parameters using two different flow solvers. The obtained results are then analyzed in terms of aerodynamic force coefficients and vortex dynamics. Both symmetric and cambered airfoil sections are investigated at different starting angle of attacks. Both numerical and experimental simulations are carried out at Reynolds number 1000. The experimental analysis is carried out using Partide Image Velocimetry (PIV) technique in parallel with the numerical tools. Experimental measurements are taken for both two-dimensional and three-dimensional wing configurations using stereoscopic PIV technique.