Finite element investigation of mechanical interaction of dental implants with bone
Dental implantların kemikle etkileşiminin sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak araştırılması
  1. Tez No: 201821
  2. Yazar: ATILIM ESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGİN TÖNÜK, DOÇ. DR. KIVANÇ AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Makine Mühendisliği, Dentistry, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik biçimlenmesi, sonlu elemanlar analizi, kemik yogunlugu, dental implant, Bone remodeling, finite element analysis, bone density, oral implant
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Biyomekanik, yasayan dokuların karmasık mekanik davranıslarını arastıran bir bilim dalıdır. Son yıllarda genel mekanik içinde çok önemli bir arastırma dalı olmaya baslamıstır. Biyomekanik özellikle implant tasarımlarının performanslarını ekonomik ve sosyal etkilerini hesaba katarak artırılması için çok önemlidir. mplant tasarımındaki önemli noktalardan birisi kemigin karmasık malzeme özelliginin dogru bir sekilde tanımlanabilmesidir. Dental implant uygulamalarında, kemigin belli bir yük altındaki adaptasyonu, implant uygulamasının ilk yıllarında asırı kemik erimesine yol açabilmektedir. Diger taraftan sonlu elemanlar analizi, mühendisler için çok gelismis araçlar sunarak, karmasık malzeme özelligine ve geometriye sahip, kompleks mekanik problemlerin incelenmesinde yaygın bir sekilde kullanılmaktadır. Bu çalısma, kemigin yeniden biçimlenmesi davranısının sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak modellenmesi ve piyasadaki bazı implant çesitlerinin kemik biçimlenmesine etkilerinin degerlendirilmesini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
During the last years, biomechanics, the understanding of the very complex mechanical behavior of living tissues, becomes a very important field of research of the wide branch of mechanics. This study is very important, for instance, to improve the design of implants, with the important social and economical impact. One of the important challenges in implant design is to model the complex material behavior of the bone. Remodeling of the bone due to the loading is one of the essential behaviors of the bone which can cause for the dental implants, marginal bone loss occurring particularly in the first years of function. On the other hand the finite element method (FEM) has become the most extended tool for engineers to analyze the mechanical behavior of the products which usually have a complex material behavior and complicated geometries. The aim of this study is to model the remodeling behavior of the bone using FEM and to use the new bone material method to evaluate the implant performance for some commercial implants, taking account of the bone adaptation.