Users attitudes towards products: Effects of ownership and software existance
Kullanıcıların ürünlere yaklaşımı: Sahiplenme ve yazılım varlığının etkisi
  1. Tez No: 201843
  2. Yazar: EROL IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı yaklaşımı, zevke yönelik yaklaşımlar, faydaya yönelik yaklaşımlar, sahiplik, ürünlerde yazılım varlığı, User attitude, hedonic aspects
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Teknolojik gelişmeler ürünlerin daha fazla yazılım-içerir olmalarına ve yazılımın ürünün bir parçası ve ürün özelliklerinin bir belirleyicisi haline gelmesine neden olmaktadır. Günümüzdeki teknolojik gelişmelerle çevrelenmiş yaşam şekli kullanıcıürün etkileşimini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu etkileşim aracılığıyla kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılama yöntemleri ve ürünlere yaklaşımları duygusal ve işlevsel boyutlarda şekillenmektedir. Her ne kadar kullanıcının yaklaşımı bu etkileşimi yönlendiriyor gibi görünse de ürünlerin özellikleri ve doğası da bu etkileşimi yönlendirmektedir. Bu nedenle ürün özelliklerinden biri olarak yazılım varlığı kullanıcıların ürüne yaklaşımlarını etkileyecek bir faktördür. Bu tez yazılım varlığının kullanıcıların ürüne yaklaşımları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Farklı seviyelerdeki yazılım varlığının kullanıcıların ürünlere yaklaşımları üzerindeki etkileri bir ampirik çalışma sonuçlarına dayandırılarak ortaya konmuştur. Bu ampirik çalışmada üç ürün grubunu analiz edilmiştir. Ampirik çalışma sonuçları yazılımın kullanıcıların ürüne yaklaşımını etkilediğini, kullanıcı ve sahip olduğu ürün ile arasındaki bağın zevke yönelik yaklaşımlarda zayıfladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Technological developments cause products to include more software which become a part of products and a determiner of product characteristics. Today?s way of life surrounded by technological developments caused users to engage in inevitable interaction with products. By means of that interaction, users? way of meeting their needs and attitudes towards products shaped in both functional and emotional dimensions. Although users? attitudes seem to be governing this process, the nature and the characteristics of the products affected the manner of this interaction. Consequently, the existence of the software as a product characteristic would affect the users? attitude towards products. This thesis focuses on the effects of the software existence on users? attitudes. The empirical study conducted in the thesis explored the effects of different levels of software existence in products. This empirical study analyzes three product groups and the results of that analysis indicated that the existence of software affects users? perceptions about products in a way that it causes the bond between the user and the owned product to get weaker in hedonic aspects.