Effect of cold stress on barley (Hordeum vulgare L.) superoxide dismutase isozyme activities and expression levels of Cu/ZnSOD gene
Soğuk stresinin arpa (Hordeum vulgare L.) süperoksit dismutaz izoenzim aktiviteleri ve Cu/ZnSOD geninin ekspresyon seviyesi üzerine etkisi
- Tez No: 201848
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL, YRD. DOÇ. DR. FÜSUN İNCİ EYİDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Süperoksit dismutaz, arpa, soğuk stresi, göreli Ters transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Superoxide dismutase, barley, cold stress, relative RT-PCR
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalısmada, soğuk stresinin SOD izozim aktivitelerine ve Cu/ZnSOD izoziminin ekspresyon seviyesi üzerine etkisi soğuğa hassaslıkları iki arpa türünde arastırılmıstır. (Tarm-92- kıslık tip, Zafer-160- yazlık tip). Sekiz gün büyütülen arpalar,soğuk streslerinden biri olan üsüme stresine +4°C'de 1, 3 ve 7 gün seklinde maruz bırakılmıs, donma stresi ise -3°C ve -7°C'de maruz bırakılarak uygulanmıstır. Bu çalısmada analizler, hem kök hemde yaprak kısımları kullanılarak yapılmıstır. Bu analizlerden biri olan SOD aktivite değisimi ve izozim belirleme çalısması 1-D Native PAGE tekniği kullanılarak yapılmıstır. Cu/ZnSOD geninin transkripsiyon analizi için ise relative RT-PCR tekniği kullanılmıstır. Ayrıca kontrol ve soğuk stresine maruz kalmıs bitkide SOD izozim aktivite ve ekspresyon değisimi densiyometrik analiz yöntemi kullanılarak karsılastırılmıstır. Üsüme stresi altında, her iki türün yaprak ve kök dokularının Cu/ZnSODx ve Cu/ZnSOD2 izozimleri önemli bir aktivite değisimine sahip değildir. Buna karsın, Cu/ZnSOD geninin ekspresyon değisimi aktivite datalarına gore daha değiskendir. -3°C stresine maruz kaldıktan sonra Tarm-92 türünün yaprağındaki SOD aktivite değisimi önemli ölçüde artmıstır, buna karsın, Zafer-160 türünün yaprak kısmında düsüs gözlenmistir. Bu sonuçlar, SOD izozimlerinin aktivite ve ekspresyon değisim datalarına göre her iki türünde üsüme stresinden etkilenmediğini göstermistir. Ek olarak, donma stresleri altında, Zafer-160 türündeki SOD izozimlerinin aktivite ve ekspresyon artısı Tarm-92'inden daha yüksektir. Sonuç olarak, SOD izozimlerinin aktivite ve ekspresyon değisimleri soğuk stress mekanizmasını anlamak için yeterli olmayabilir. Bundan dolayı, diğer antioksidan enzim sistemleriyle ilgili ilave çalısmalar yapılmak zorundadır.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of cold stress and recovery on the superoxide dismutase (SOD) activities and the expression levels of Cu/ZnSOD gene were investigated in two barley cultivars (Tarm-92-winter type, Zafer-160-spring type). Eight days old barley seedlings were subjected to two different cold stresses; chilling stress at 4°C for 1, 3, 7 days and freezing stress at -3°C and -7°C. Analyses were performed both on leaf and root tissues. The SOD activities and isozyme patterns were determined by Native PAGE activity staining technique. Relative RT-PCR was used for the transcript levels of Cu/ZnSOD gene. The SOD activities and expression levels of control and cold stressed plants were compared by densitometric analysis. Under chilling stress, the activities of Cu/ZnSODx and Cu/ZnSOD2 did not have any significant change in leaf and root tissues of both cultivars. However, the expression levels of Cu/ZnSOD gene were more variable than activity results. After -3°C freezing stress, the activities of SOD enzyme in leaf tissues of Tarm-92 increased significantly, however, these activities significantly decreased in leaves of Zafer-160. These results suggested that both cultivars were not affected by chilling stress in terms of SOD enzyme activities and expression level Furthermore, under freezing stress conditions, the increment of SOD activities and expression levels in Zafer-160 was higher than Tarm-92. In conclusion, the changes in SOD isozyme activities and expression levels may not be enough for understanding of the cold stress mechanism. Therefore, further studies have to be carried on other antioxidant enzyme systems.