Effect of cold stress on antioxidant mechanism of winter and spring type barley (Hordeum vulgare L.) cultivars
Soğuk stresinin kışlık ve yazlık arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin antioksidan mekanizmasına etkisi
- Tez No: 201847
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL, YRD. DOÇ. DR. FÜSUN İNCİ EYİDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Arpa, soğuk stresi, hücre zarı hasarı, antioksidan enzim aktiviteleri, Barley, cold stress, membrane damage, antioxidant enzyme activities
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalısmada soğuk stresinin kıslık (Tarm-92) ve yazlık (Zafer-160) Türk arpa çesitlerinin fizyoloji ve biyokimyasına etkisi çalısılmıstır. Üsüme stresi için, bitkiler 1,3, ve 7 gün boyunca +4 ºC' ye maruz bırakılmıs; donma stresi için ise soğuk uyumlandırılmıs (3 gün +4 ºC) bitkiler -3 ºC ve -7 ºC ile muamele edilmistir. Donma stresinden sonra +4 ºC' de 4 günlük iyilesme periyodu uygulanmıstır. Yaprak ve kök dokularında; büyüme parametreleri (uzunluk, yas-kuru ağırlık), malondialdehit (MDA) miktarı, prolin miktarı, hidrojen peroksit miktarı (H2O2) elektrolit geçirgenliği, PS II florasans (Fv/Fm), katalaz (CAT: EC 1.11.1.6), askorbat peroksidaz (APX: EC 1.11.1.11) and glutatyon redüktaz (GR: EC 1.6.4.2) antioksidan enzim aktiviteleri ölçülmüstür. Soğuk stresi uygulamalarının arpayı üsüme sıcaklıklarına göre donma sıcaklıklarında daha fazla etkilediği gözlenmistir. Aynı zamanda strese maruz kalma süresi arttıkça üsüme hasarı artmıstır. Zafer çesidinde büyümenin engellenmesi, hücre zarı hasarı, yaprak katalaz deaktivasyonu Tarm' a göre daha fazlayken, yaprak glutatyon redüktaz aktivitesindeki artıs Tarm' a göre daha azdır. Bu sonuçlar kıslık Tarm bitkisinin yazlık Zafer bitkisine göre soğuğa karsı daha dirençli olmasından kaynaklanıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of cold stress on physiology and biochemistry of two Turkish barley cultivars, winter type Tarm-92 and spring type Zafer-160, was studied. For chilling stress treatment, cultivars were exposed to +4 ºC for 1, 3 and 7 days, and for freezing stress application acclimated cultivars (+4 ºC for 3 days) were treated with -3 ºC and -7 ºC. After freezing stress treatment, a recovery period was applied for 4 days at 4 ºC. Following analyses were performed on leaf and root tissues: growth parameters (length, wet-dry weights), malondialdehyde (MDA) content, proline content, hydrogen peroxide content (H2O2) electrolyte leakage, PS II fluorescence (Fv/Fm), antioxidant enzyme activities such as catalase (CAT: EC 1.11.1.6), ascorbate peroxidase (APX: EC 1.11.1.11) and glutathione reductase (GR: EC 1.6.4.2). It was observed that effect of cold was more at freezing temperatures than chilling temperature. Cold dependent damage was more obvious as the duration of chilling temperature increased. Growth retardation, membrane damage, leaf catalase deactivation were more apparent and leaf glutathione reductase activity increase was less in spring type cultivar Zafer than in winter type Tarm. These results indicated that winter type barley cultivar is more cold tolerant than spring type barley.