Design and implementation of a two-axes linear positioning system for rapid prototyping applications
Hızlı prototipleme uygulamaları için iki eksenli bir doğrusal konumlandırma sisteminin tasarımı ve uygulaması
- Tez No: 201852
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ, YRD. DOÇ. DR. A. BUĞRA KOKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal Konumlandırma, Servo Hareket Kontrolü, Hızlı Prototipleme, Kablo/ Makara Mekanizmaları, Linear Positioning, Servo Motion Control, Rapid Prototyping, Cable/ Pulley Mechanisms
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, farklı tipte ?hızlı prototipleme? tekniklerinin denenmesi amacıyla iki eksenli bir doğrusal konumlandırma sisteminin tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Sistemde, motorlardan alınan hareketin doğrusal harekete çevrilmesi amacıyla bir kablo/ makara mekanizması kullanılmaktadır. Bir kablo/ makara mekanizmasının kullanılmasıyla, bilyeli vidalar gibi konvansiyonel sistemlerin yol açtığı bazı sorunların önüne geçilmiş ve sistemin toplam maliyeti düşürülmüştür. Her iki eksenin arabaları tasarlanmış ve hassas döküm yöntemiyle imal edilmiştir. Hassas döküm işlemi için gerekli olan kalıplar da yine bu çalışma dahilinde tasarlanmış ve üretilmiştir. Tasarlanan sistem, bir hareket denetleyicisi, DC servo motorlar ve doğrusal sayıcılardan oluşan bir hareket denetleme sistemiyle kontrol edilmektedir. Bu çalışma bünyesinde, hareket denetleme sisteminin bütün parçaları seçilmiş, birleştirilmiş ve programlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a two axes linear positioning system for testing and applying different rapid prototyping techniques was designed and manufactured. A cable/ pulley mechanism is utilized in the system for transmitting motion from motors into linear motion. Use of a cable/ pulley mechanism overcomes the problems resulting from the utilization of conventional drive systems like ball screws and decreases the overall cost of the system. The carriage elements of both axes were designed and manufactured by using investment casting. The molds used in casting were also designed and manufactured within this study. The designed system is controlled by a servo motion control system composed of a motion controller, DC servo motors and linear encoders. All elements of the motion control system were selected, integrated and programmed within the scope of the study.