Modeling and motion simulation of an underwater vehicle
Su altı aracının modellenmesi ve hareket benzetimi
- Tez No: 201851
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sualtı Aracı, Kontrol, Modelleme, Benzetim, Underwater Vehicle, Control, Modeling, Simulation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez, bir sualtı aracının modellenmesini, kontrolcü tasarımını ve test benzetimlerini içermektedir. İlk olarak aracın altı serbestlik dereceli dinamik modeli geliştirilmiştir. Bu model hidrodinamik kuvvet ve momentlerin doğrusal olmayan etkilerini içermektedir. Ayrıca aracın iticileri de modellenmiştir. Daha sonra modeller doğrusallaştırılarak, ileri, aşağı ve yatay dönüş hareketleri için hız ve pozisyon kontrolcüleri geliştirilmiştir. En sonunda, geliştirilen kontrolcüler aracın doğrusal olmayan modellerini içeren benzetimler ile, farklı manevralar için test edilmiştir. Benzetim sonuçları geliştirilen kontrolcülerin belirlenen manevralar için başarılı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis involves modeling, controller design, and test case simulations for an underwater vehicle. Firstly, a complete dynamic model of the vehicle is developed with six degrees of freedom. The model includes the nonlinearities associated with the hydrodynamic forces and moments. The thrusters of the vehicle are also modeled. Then, using appropriate linearizations of the model, position and rate controllers are designed for the forward, downward, and turning motions of the vehicle. Finally, the designed controllers are tested for various maneuvers by means of simulations using the nonlinear dynamic model of the vehicle. The simulation results show that the designed controllers are quite satisfactory for the intended maneuvers.