Ternary nanocomposites of high density, linear low density and low density polyethylenes
Yüksek yoğunluk, lineer alçak yoğunluk ve alçak yoğunluk polietilenlerin üçlü sistem nanokompozitleri
  1. Tez No: 201874
  2. Yazar: EGEMEN UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, organik modifiyeli kil, uyumlaştırıcı, eriyik halde karıştırma, etilenmetil akrilat-glisidil metakrilat, Nanocomposite, organically modified clay, compatibilizer, melt compounding, ethylenemethyl acrylate-glycidyl methacrylate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada organik modifiyeli kil, uyumlaştırıcı ve polietilen çeşidinin morfolojik, reolojik, ısıl ve mekanik özellikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Uyumlaştırıcı olarak etilen-metil akrilat-glisidil metakrilat (Lotader® AX8900), organik modifiyeli kil olarak Cloisite® 15A kullanılmıştır. Bütün numuneler aynı yönde dönen çift vidalı ekstrüder ve bunu takiben enjenksiyonla kalıplama yöntemiyle hazırlanmıştır. Üçlü sistem nanokompozitler göz önünde bulundurulduğunda, %10 uyumlaştırıcı ve %2 kil içeren kompozisyonlar en yüksek darbe dayanımını göstermiştir. En yüksek akmada gerilme dayanımı, elastik modül, bükülme direnci ve bükülme modülü değerleri ise %5 uyumlaştırıcı ve %4-6 kil içeren numunelerde görülmüştür. DSC verileri, uyumlaştırıcı ve kil eklenmesinin erime sıcaklığına görülür şekilde etki etmediğini, fakat kristal yüzdesini etkilediğini göstermiştir. Kil polietilen içinde kristallenme başlatıcı bir etki göstermemiştir ve uyumlaştırıcı matrisin kristal yüzdesini düşürmüştür. X-ışını kırınımı analizi, tüm üçlü sistem nanokompozitlerde ve ikili sistem kil/yüksek yoğunluk polietilende kil tabakalarının ayrıldığını göstermiştir. Tüm sistemler arasında tabakalar arası artış en çok %10 uyumlaştırıcı ve %2 kil içeren kompozisyonlarda görülmüştür. Bu artış sırasıyla YYPE, LAYPE ve AYPE matrisli nanokompozitler için %25,%28 ve %27 dir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of organoclay loading, compatibilizer loading and polyethylene type on the morphology, rheology, thermal properties and mechanical properties of polyethylene/compatibilizer/organoclay nanocomposites were investigated. As compatibilizer, terpolymer of ethylene-methacrylate-glycidyl methacrylate (Lotader® AX8900), as organoclay Cloisite® 15A were used. All samples were prepared by a co-rotating twin screw extruder, followed by injection molding. Considering ternary nanocomposites, highest impact strength results were obtained with 10% compatibilizer plus 2% organoclay; highest yield stress, elastic modulus, flexural strength, flexural modulus were obtained with 5% compatibilizer plus 4-6% organoclay. DSC data indicated that addition of organoclay and compatibilizer did not change the melting point remarkably; on the other hand it affected the crystallinity. The organoclay used had no nucleation effect on polyethylene, and the compatibilizer decreased the crystallinity of the matrix. X-ray diffraction showed that in all ternary nanocomposites and in binary nanocomposite of high density polyethylene with organoclay, layer separation associated with intercalation of the clay structure occurred,. The highest increase of interlayer gallery spacing was obtained with 10% compatibilizer plus 2% organoclay, which were 25%, 28% and 27% for HDPE, LLDPE and LDPE matrices respectively.