Spatial organization of service activities in Ankara
Hizmet faaliyetlerinin Ankara'daki mekansal örgütlenmesi
  1. Tez No: 201873
  2. Yazar: TOLGA LEVENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: hizmet faaliyetleri, mekansal organizasyon, yogunlasma ve dagılmanın mekansal örüntüleri, mekansal biraradalık, iliskisel yaklasım, service activities, spatial organization, spatial patte
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Son yıllarda hizmet faaliyetlerinin mekansal örgütlenmesi kent planlama literatüründe önemli bir yer edinmeye baslamıstır. Bunun temel nedenleri, kompleks ve baglambagımlı bu örgütlenmelerin anlasılmasındaki zorluklar ve müdahale asamasında ortaya çıkan güçlüklerdir. Bu çalısma, Ankara örneginde hizmet faaliyetlerinin mekansal organizasyonunu yeniden tanımlamayı ve bu sayede hizmet alanlarına yönelik yeni planlama müdahale biçimleri gelistirmeye olanak saglayan bir bilgi temeli olusturmayı amaçlamaktadır. Mevcut kuramsal çerçevelerin teorik olarak yetersiz oldugu düsünüldügünden, ilk olarak, hizmet faaliyetlerinin mekansal organizasyonunu incelemek için gerekli olan kavramlar ve kavram alanı belirlenmistir. Bu kavramlar, yogunlasma ve dagılmanın mekansal örüntüleri ile mekansal biraradalıklarıdır. Daha sonra, bu kavramların nasıl bir analitik çerçeve ile incelenebilecegi ortaya koyulmus ve betimleyici matematiksel tekniklerin, göstergelerin ve metodolojik prosedürlerin iliskisel bir yaklasım içerisinde kullanılmasının avantajları belirtilmistir. Görgül çalısmada, Ankara kentindeki hizmet faaliyetlerinin mekansal organizasyonu, temel olarak, hizmetlerin dagılma ve yogunlasma örüntüleri ile mekansal biraradalıkları üzerinden tanımlamıstır. Bu tanım, Ankara kentinin tekil bir merkez yapısına sahip oldugunu, ancak hizmet faaliyetleri açısından farklılasmıs alt-bölgelerinin bulundugunu göstermistir. Ayrıca, bu yeniden tanımdan hareketle, hizmet faaliyetlerinin mekansal organizasyonuna yönelik kent planlama müdahale biçimlerinin ve düzenlemelerinin nasıl kurgulanması gerektigi üzerinde durulmustur. Son bölüm, çalısmanın metodolojik ve içeriksel katkılarının yanı sıra, tezden hareketle yapılması olası çalısmalar gündeme getirmektedir.
Özet (Çeviri)
In the last decades, the spatial organization of services has become a key issue in the urban planning literature. The basic reasons for this significance are the difficulties not only in understanding this complex and context-dependent organization, but also in developing planning interventions for this organization. Moreover, author believes that the existing theoretical frameworks have some inabilities in interpreting the spatial organization at the intra-metropolitan scale. Therefore, this study basically aims to redefine the spatial organization of service activities in Ankara with a relational perspective, and consequently, to develop an information-base for new types of planning interventions. For this purpose, first, the concepts and the fields of concepts that are integral to the spatial organization of services are examined. These concepts are the spatial patterns of concentration and dispersion and the spatial cohesiveness. Thereafter, the analytical framework that is required to study these concepts empirically, is introduced by stating the advantages of using descriptive mathematical techniques, indicators and methodological procedures in relational perspective. In the case study, the spatial organization of services in Ankara is redefined basically with reference to the spatial patterns of concentration and dispersion and the spatial cohesiveness of services. This redefinition displays the monocentric structure of Ankara and the differentiated parts within the spatial organization of services according to the activity compositions. Afterwards, this redefinition is utilized as the starting point for the reformulation of a new planning approach and new regulations directed towards the differentiated parts of the spatial organization of services. Finally, the methodological and contentual contributions, and also the possible further studies are presented as concluding remarks.