GIS-based landslide susceptibility mapping in Devrek (Zonguldak-Turkey)
Devrek yöresi için coğrafi bilgi sistemleri tabanlı heyelan duyarlılık haritalaması
- Tez No: 201897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET LÜTFİ SÜZEN, PROF. DR. TAMER TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Devrek, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Heyelan Duyarlılık Haritalaması, Devrek, Geographical Information Systems, Landslide Susceptibility Mapping
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı heyelan duyarlılık haritalaması içinde, Devrek yöresine üç ayrı veri setiyle uygulanan iki değişkenli istatistiksel analiz sonunda bulunan sonuçları değerlendirmek ve bunları kendi aralarında karşılaştırmaktır. Veri setleri, çalışma alanının 10 değişik parametresini kullanarak, taçlar ve kanatlar, sadece taçlar ve sadece kanatlar kısımlarını içeren kök hücrelerinden yaratılmıştır. Analizin veriye bağımlılığını arttırmak için parametre haritaları, her bir kök hücre veri setinin yüzdelik değerlerine göre eşit ağırlıklı bölümlere ayrılmıştır. Analiz sonucunda bütün veri setlerinin geçerli sonuçlar ürettiği görülmüştür. Bütün kök hücre veri seti analizlerinde, çalışma alanındaki heyelan oluşumlarına en fazla katkıyı sağlayan parametrelerin, yükseklik, litoloji, eğim, bakı ve drenaj yoğunluğu olduğu bulunmuştur. Sonuçlar, Kök Hücre Alan Endeksi (KHAE) kullanılarak karşılaştırılmış ve taçlardan üretilen kök hücre setinin, çalışma alanının en doğru ve en başarılı heyelan duyarlılık haritasını ürettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate and to compare the results of bivariate statistical analysis conducted with three different data sets in Geographical Information Systems (GIS) based landslide susceptibility mapping applied to the Devrek region. The data sets are created from the seed cells of crowns and flanks, only crowns, and only flanks of the landslides by using 10 different parameters of the study area. To increase the data dependency of the analysis, all parameter maps are classified into equal frequency classes based directly on the percentile divisions of each seed cells data set. The resultant maps of the landslide susceptibility analysis indicate that all data sets produce acceptable results. In each seed cell data set analysis, elevation, lithology, slope, aspect and drainage density parameters are found to be the most contributing factors in landslide occurrences. The results of the three data sets are compared by Seed Cell Area Index (SCAI). This comparison shows that the crowns data set produces the most accurate and successful landslide susceptibility map of the study area.