Ontology based semantic retrieval of video contents using metadata
Video içeriklerinin üst düzey bilgiler kullanılarak ontoloji tabanlı anlambilimsel çıkarımı
  1. Tez No: 201896
  2. Yazar: SAMET AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NUR ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: MPEG-7, Anlambilimsel Ag, Ontoloji, OWL, Tanımlama Mantıgı, MPEG-7, Semantic Web, Ontology, OWL, Description Logic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezin amacı, video içeriklerinin anlambilimsel çıkarımı için kullanılacak bir altyapının gelistirilmesidir. MPEG-7'nin genis bir çoklu ortam içerik tanımlama seması saglayan genel bir standart olması sebebiyle ve çoklu ortam içerikleri için anlambilimsel arama ve çıkarım ihtiyaçlarını da harekete geçirmesiyle, dogrudan MPEG-7 tabanlı etiketlemelerin üzerinde islem yapmak bu ihtiyaçları karsılamak için makul bir yol olarak düsünülmektedir. Fakat, su çok açıktır ki MPEG-7 biçimselliginin anlambilimsellik ve akıl yürütme desteklerini saglama konusunda eksiklikleri vardır. Bu perspektiften bakıldıgında, anlambilimsellik ve akıl yürütme konularındaki boslugu doldurmak için MPEG-7 tanımlamalarına ek olarak yeni bir biçimsellikteki gösterime ihtiyacımız vardır. Bu durumda, anlambilimsel ag ve çoklu ortam teknolojileri çoklu ortam anlambilimselliginin tam da bu noktasında kesismektedir. Bu tezde, ontoloji anlambilimselligi ve bir çoklu ortam örneklemesi olarak video üst düzey bilgileri arasındaki baglantının modellenmesi için tanımlama mantıgına dayalı OWL Ag Ontoloji Dili'nden faydalanılmıstır. Videoların, kendi MPEG-7 tanımları kullanılarak ontolojiler olarak modellenmesi ve videolar üzerinde ontolojilerin mantıksal biçimsellikleri kullanılarak akıl yürütme islemlerinin gerçeklestirilmesi tezin ana hedefleridir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is the development of an infrastructure which is used for semantic retrieval of multimedia contents. Motivated by the needs of semantic search and retrieval of multimedia contents, operating directly on the MPEG-7 based annotations can be thought as a reasonable way for meeting these needs as MPEG-7 is a common standard providing a wide multimedia content description schema. However, it is clear that the MPEG-7 formalism is deficient about the semantics and reasoning support. From this perspective, additionally, we need to represent MPEG-7 descriptions in a new formalism in order to fill the gap about semantics and reasoning. Then, the semantic web and multimedia technologies intercept at this point of multimedia semantics. In this thesis, OWL Web Ontology Language, which is based on description logic has been utilized to model a connection between the ontology semantics and video metadata. Modeling the domain of the videos using ontologies and the MPEG-7 descriptions, and reasoning on the videos by the help of the logical formalism of these ontologies are the main objectives of the thesis.