Analytical and numerical solutions to rotating orthotropic disk problems
Dönen ortotropik disk problemlerinin analitik ve sayısal çözümleri
- Tez No: 201900
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NEDİM ERASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Elastoplastisite, Dönen disk, Anisotropi, Lineer olmayan peklesme, Hill kriteri, Elastoplasticity, Rotating disk, Anisotropy, Nonlinear hardening, Hill?s criterion
 - Yıl: 2007
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
Degisken kalınlıklı içi dolu ve içi bos dönen disklerde ortotropinin disk içindeki gerilme dagılımına etkisini arastırmak için analitik ve sayısal modeller gelistirilmistir. Plastik model , Hill'in kuadratik akma kriteri, toplam deformasyon teorisi ve Swift tipinde peklesme kanununa dayanmaktadır. Elastik-plastik gerilme dagılımları, kalıntı gerilmeler ve radyal yer degistirme dagılımları dönen içi dolu disk, rijit mile monte edilmis içi bos dönen disk ve iç ya da dıs yüzeyden basınç etkisi altındaki içi bos disk durumları için hesaplanmıstır. Rijit mile monte edilmis içi bos disk için ısı yükü de göz önüne alınmıstır. Degisik elastik ve plastik ortotropi parametreleri için hesaplamalar yapılmıstır. Elastik ortotropi parametresinin kalıntı gerilmelerini önemli ölçüde etkiledigi gözlemlenmistir. Plastik ortotropi parametresinin ise en çok etkin oldugu durum rijit mile monte edilmis diskte gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
Analytical and numerical models are developed to investigate the effect of orthotropy on the stress distribution in variable thickness solid and annular rotating disks. The plastic treatment is based on Hill?s quadratic yield criterion, total deformation theory, and Swift?s hardening law. The elasticplastic stress distributions, residual stresses and radial displacement distributions are obtained after having analysed the cases of rotating solid disk, annular disk with rigid inclusion, annular disk subjected to either internal or external pressure. Thermal loading is also considered for the annular disk with rigid inclusion. Effects of different values of elastic and plastic orthotropy parameters are investigated. It is observed that the elastic orthotropy significantly affects the residual stresses in disks. The most remarkable effect of the plastic orthotropy is observed on the disk with rigid inclusion.