Modular embedded system design/implementation for mechatronics education and research
Mekatronik eğitimi ve araştırmaları için modüler tümleşik sistem tasarımı/uygulanması
  1. Tez No: 201903
  2. Yazar: ALİ ÖZGÜ NURSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BUĞRA KOKU, YRD. DOÇ. DR. MELİK DÖLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mechatronic education, Mechatronic experiment, USB, modular embedded system
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezde mekatronik eğitiminde ve araştırmalarında kullanılmak üzere modüler tümleşik bir sistem tasarlanmış ve uygulanmıştır. Dört çeşit kontrol kartı üretilip, kart ve bilgisayar tarafında ilgili yazılımlar geliştirilmiştir. Kartlarn mimarisinde yıldız tipi bir topoloji kullanılmıştır. Bir köprü kartı tüm sistemin bilgisayar haberleşmesinden sorumlu olup diğer kartlar bu köprü kartına bağımsız bir şekilde bağlanmaktadır. Bilgisayar haberleşmesi için Evrensel Seri Veriyolu (ESV), kartlar arası haberleşme için ise seri çevresel arayüzleme (SÇA) kullanılmıştır. ESV ve SÇA kullanımı sayesinde sistem ölçeklenebilir ve modüler olmuştur. Bu dört kart kendi başlarna ve/veya birbirlerini tamamlayıcı olacak şekilde kullanılabilmektedir. Sistem, genel analog dijital, çeşitli motor control ve basit grafik gösterme uygulamalarını kapsamaktadır. Kullanıcıların yazılımsal olarak her seviyeye erişebilmesi için kart içi yazılım ve bilgisayar yazılımları modüler, esnek ve şeffaf bir şekilde geliştirilmiştir. Bu sayede uygulamalarda ve bu kartı kullancak derslerin içeriklerinde daha fazla çeşitlilik sağlanılabilir. Sistemin tümleşik yeteneğini göstermek için sabit bellek okuma benzetimi yapan bir deney seti tasarlanıp uygulanmıştır. Bu deneyde tüm kartlar birlikte kullanılmıştır. Sonuç olarak, mekatronik deneyleri ve araştırmaları için bir sistem tasarlanmıştır. Kendi başlarına da çalışabilen modüler bir sistem yaklaşımı uygulanılmıştır. Yüksek seviyeli kart kontrolü için bilgisayarda yazılım kütüphanesi geliştirilmiştir. Ayrıca kartların üstündeki yazılımların değiştirilmesi de mümkündür. Toplamak gerekirse; özellikle mekatronik uygulamalarında kullanılmak için elde edilebilir, çeşitli, ölçeklenebilir ve şeffaf olan bir sistem tasarlanmıştır. Anahatar Kelimeler: Mekatronik eğitimi, Mekatronik deneyi, ESV, modüler tümleşik sistem
Özet (Çeviri)
In this thesis a modular embedded system for Mechatronics education and research is designed and implemented. Four types of control boards are manufactured and related software is developed at board and PC level. A star like topology is used for boards architecture. One bridge board is responsible for handling communication between the PC and all the other boards that are connected independently to that bridge board. For PC communication Universal Seial Bus (USB), for inter peripheral communication serial peripheral interface (SPI) is used. By the use of USB and SPI, the system becomes scalable and hot pluggable. All these four boards can be used in stand alone and/or together in different applications. The system covers; general analog digital input output, several types of motor control and simple graphical display applications. The firmware and software is developed in a modular, flexible and transparent way allowing users all level accessibility. This way, the application fields and the content of the courses that will be using this system become very versatile. A simulation of hard disk reading experiment is designed and implemented to show the integral capabilities of the system. In this experiment all the boards are utilized and used together. As a result, a system is designed for Mechatronics experiments and research. A modular approach is adopted which is compsed of units that can also work in a stand-alone manner. A software library developed for the PC platform facilitates high-level usage of these cards whereas it is possible to implement custom codes on these boards. To sum up, an affordable, versitale, scalable and transparent system is developed which is specifically tailored for Mechatronics applications.