Analysis of the limits of representation of architectural photographic images in periodicals
Dergilerdeki mimari fotografik imajların temsiliyet sınırları analizi
  1. Tez No: 201904
  2. Yazar: NAZLI BAKHT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL ABDİ GÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Fotograf, Mimari Medya, Mimari Dergiler, Mimari Yayin, Representasyon/Temsil, Architectural Photography, Architectural Media, Architectural Periodicals, Architectural Publishing, Representation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tezin amacı, günümüz mimari üretimini sekillendiren, mimari medya içindeki dergilerde yer alan mimari fotografik imajlarin temsiliyet sınırlarının analizinin yapılmasıdır. Bu amaca üç adımda ulasılmıstır; ?imajın mimarlıktaki gücünün incelenmesi?, ?mimari medyanın incelenmesi? ve ?dergilerin mimari imajı verme davranısları?. Fotograf ile üzerinde yer aldıgı kültürel ortam arasındaki iliskiyi çözmek ve mimari ile bu mimariyi temsil etmek için kullanılan görsel dil arasındaki süreklilik ve süreksizlikleri belirlemek için vaka analizi yapılmıstır. Çagdas mimarlık kültüründe oncu bir figür oldugundan ve projeleri medyada yaygın olarak basıldıgından, vaka analizi için örnek mimar olarak Zaha Hadid seçilmistir. vii Farklı kültürel ortamlardan olan örnek dergiler, mimarlık medyasındaki pozisyonlarına göre seçilmistir. Seçilen örneklerin her ortamın temsilcisi oldugu düsünülmüstür. Her bir ortamın baglamsal özellikleri listelenmis ve bir takım degiskenlere göre kıyaslanmıstır. Bu degiskenler çagdas mimari üretim içindeki mimari medyanın sınırlarının belirlenmesi için gerekli zemini olustururlar. Sonuç olarak, bu vaka analizinin amacı; dergilerin mimari imajı verme davranıslarını anlasılması ve sonuçta mimarin kendi projeleri hakkındaki niyetleri ve tasarım düsünceleri ile dergilerin mimariyi sunma biçimlerinin karsılastırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the limits of representation of architectural photographic images in periodicals within architectural media that shape today?s architectural production. This aim is accomplished in three sections; ?examining the power of image in architecture?; ?examining architectural media? and ?examining the periodicals? attitudes towards using architectural photography?. A case study is done to uncover the relationship between the photograph and the medium that it takes place on and determine the continuities and discontinuities between the architecture and visual language that is used to `represent? it. Zaha Hadid is selected as she is one of the leading figures in contemporary architectural culture and her projects are widely published in media. v The exemplary periodicals from different cultural domains are selected according to their positions in architectural media. Selected examples are thought to be the representative for each domain. The contextual properties of each domain are outlined and compared through a set of variables. These variables appear to form the ground for the identification of the limits of architectural media within contemporary architectural production. Finally, the case study aims to understand the periodicals? attitudes towards using photographic imagery and finally compare architect?s intentions and design considerations about his projects and the way it is represented in selected periodicals.