Design and implementation of hot precision forging die for a spur gear
Bir düz dişlinin sıcak hassas dövme kalıbının tasarımı ve uygulanması
- Tez No: 201906
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER, PROF. DR. HALUK DARENDELİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hassas Sıcak Dövme, Çapaksız Dövme, Yaklaşık Son Ürün Dövme, Düz Dişli, Sonlu Hacim Yöntemi, Precision Hot Forging, Flashless Forging, Near-Net Shape Forging, Spur Gear, Finite Volume Method
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dövme endüstrisinde malzeme kaybını azaltmak, ürün kalitesini arttırmak ve dövme maliyetlerini düşürmek için yüksek bir ihtiyaç vardır. Geleneksel kapalı kalıp dövme işlemlerinde yaklaşık %30 oranında bir malzeme kaybı vardır. Bu yüzden, dövülen ürünlerin maliyetlerini düşürmek ve son ürün veya son ürüne yaklaşık ürünler elde etmek için yeni dövme metotları uygulanmalıdır. Hassas dövme, son ürün veya son ürüne yaklaşık ürünler elde etmek için maliyet etkinliği olan olan bir yöntemdir. Son yıllarda, hassas dövme ile dişli üretme üzerine artan bir eğilim vardır. Bu yöntemin diğer gelenek dişli üretme tekniklerine nazaran (azdırma, tornalama, taşlama), malzeme ve hammadde giderlerinde tasarruf, yüksek verimlilik ve yüksek dinamik özelliklere sahip dişliler üretme gibi avantajları vardır. Bu çalışmada, belirli bir düz dişlinin hassas dövmesi üzerine çalışılmıştır. Kavramsal bir hassas dövme kalıbı geliştirilmiş ve bilgisayar destekli bir ortamda modellenmiştir. Düz dişlinin dövme işlem süreci ticari olarak piyasada bulunabilen bir sonlu hacim programında simule edilmiştir. Başarılı simulasyon sonuçlarından sonra, prototip kalıp seti ve boru şeklindeki kütük malzemeler imal edilmiştir. Deneyler ODTÜ-BİLTİR Merkezi Dövme Laboratuvarında bulunan 1000 tonluk mekanik pres ile yapılmıştır. Yapılan deneylerden sonra, kavramsal kalıp tasarımının uygun olduğu ve önerilen hassas kalıp setiyle yaklaşık son ürün olarak düz dişlilerin başarılı ile elde edilebildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a strong need in forging industry to reduce waste of material, improve quality, and reduce cost of forgings. About 30% of the material is wasted during conventional closed-die forging. Therefore, in order to reduce the cost of forged products and to obtain near-net or net shape parts, new forging methods should be applied. Precision forging concept is a cost-effective way to produce net-shape or near-net shape components. In recent years, there has been an increased interest in the production of gears by the net-shape forging technique. This has specific advantages over the traditional manufacturing processes of cutting gears such as hobbing, turning, and grinding including savings on cost and raw material, increased productivity, and gears with higher dynamic properties than conventionally cut ones. In this study, precision forging of a particular spur gear has been investigated. The precision forging die set has been conceptually designed and modeled in a computer aided design environment. The forging process of particular spur gear has been simulated by using a commercially available finite volume program. After the successful simulation results, the prototype die set and the tube-shaped billets were manufactured. The real-life experiments have been realized by using 1000 tons mechanical forging press available in METUBILTIR Research and Application Center Forging Laboratory. The results have been compared with the computer simulations. After the real-life experiments, it has been observed that the conceptual die design is appropriate and near-net shape spur gears are successfully obtained by the proposed precision forging die set.