Human-like robot head design
İnsan benzeri robot kafa tasarımı
  1. Tez No: 201908
  2. Yazar: ORHAN ÖLÇÜCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. BUĞRA KOKU, YRD. DOÇ. DR. E. İLHAN KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansı Robot, Antropomorfik, Robotik Kafa, Robot Tasarımı, Humanoid Robot, Anthropomorphic, Robotic Head, Robot Design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışmasında, insanın baş/boyun ve göz hareketlerini yapabilen bir antropomorfik robot kafanın tasarımı ve üretimi amaçlanmıştır. Tasarlanan robot kafa 4 serbestlik dereceli bir boyundan ve 4 serbestlik dereceli bir baştan oluşmaktadır. Baş 3 serbestlik dereceli gözlerden ve 1 serbestlik dereceli çeneden meydana gelmektedir. Bu çalışma baş/boyun ve gözlere odaklandığından, kafada yer alan göz kapakları, kaşlar, kulaklar vb. diğer hareketli parçalar tamamlanmamıştır. Genel kinematik insan modelleme tekniği, insan anatomisinin eklemlerle bağlanmış bir dizi katı parçalarla ifade edilebilmesinden dolayı, insansı robotiğin tasarım sürecini kolaylaştırmak için uygulanabilir. Bu çalışmada, robot kafanın mümkün olabildiğince insana benzemesi için tüm parçaların ölçülerinin belirlenmesinde antropomorfik verilere başvurulmuştur. Ayrıca, hareket tipleri, hareket aralıkları ve bu hareketlerin hızları göz önünde bulundurulmuştur. Bu etkenler insan kafa hareketlerinin taklit edilmesinde büyük öneme sahiptir. Geliştirilen robot kafanın; insanlar ve robotlar arasında sosyal etkileşim, yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi çalışma alanlarında bir araştırma platformu olarak iv kullanılması hedeflenmektedir. Ayrıca robot, etkin görme sistemleri çalışmaları için de bir deney düzeneği olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, it is intended to design and manufacture an anthropomorphic robot head that can resemble human head/neck and eye movements. The designed robot head consists of a 4-DOF neck and a 4-DOF head. The head is composed of 3-DOF eyes and 1-DOF jaw. This work focuses on the head/neck and eyes therefore; the other free to move parts such as eyebrows, eyelids, ears etc. are not implemented. The general kinematic human modeling technique can be applied to facilitate the humanoid robotics design process since human anatomy can be represented as a sequence of rigid bodies connected by joints. In this study, we refer to the anthropometric data in determining the dimensions of all parts in order to have a robot head as human-like as possible. In addition, motion types, motion ranges and their velocities are considered. These factors are of great importance in imitating the human head movements as close as possible. It is intended that the developed humanoid robot head will be used as a research platform in studying fields such as; social interaction between human and robots, iv artificial intelligence and virtual reality. It will also be an experimental setup to conduct experiments for studying active vision systems.