Barely transitive groups
Yalın geçişken gruplar
  1. Tez No: 201916
  2. Yazar: CANSU BETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KUZUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Barely transitive groups, Permutable subgroups. iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Sonsuz bir kume uzerine, gecisken ve sadık etki eden ve her ozalt grubunun yorungesi sonlu olan gruba yalın gecisken grup denir. Sonlu eleman tarafından uretilemeyen yalın gecisken bir G grubunun degisili (permutable) nokta stabilizoru varsa, G grubunun lokal-sonlu bir grup oldugunu gosterdik. Eger yalın gecisken bir G grubunun degismeli bir nokta stabilizoru varsa, bu grubun asagıdaki gruplardan biriyle es yapılı oldugunu ispatladık. (i) G sonsuz metabeliyan lokal sonlu bir p-gruptur, (ii) G sonlu sayıda eleman tarafından ¨uretilen somlumsu (quasi-finite) bir gruptur, (iii) G sonlu sayıda eleman tarafindan ¨uretilen bir gruptur. G'nin lokal-sonlu metabeliyan maksimal normal bir alt grubu, N, vardır ve G/N sonlumsu basit gruptur. Her ¨u¸c durumda da G grubu periyodiktir. Anahtar S¨ozc¨ukler: Yalın ge¸ci¸sken gruplar, De˘gi¸sili (Permutable) altgruplar.
Özet (Çeviri)
A group G is called a barely transitive group if it acts transitively and faithfully on an infinite set and every orbit of every proper subgroup is finite. A subgroup H of a group G is called a permutable subgroup, if H commutes with every subgroup of G. We showed that if an infinitely generated barely transitive group G has a permutable point stabilizer, then G is locally finite. We proved that if a barely transitive group G has an abelian point stabilizer H, then G is isomorphic to one of the followings: (i) G is a metabelian locally finite p-group, (ii) G is a finitely generated quasi-finite group (in particular H is finite), (iii) G is a finitely generated group with a maximal normal subgroup N where N is a locally finite metabelian group. In particular, G/N is a quasi-finite simple group. In all of the three cases, G is periodic.