Building cost index forecasting with time series analysis
Zaman serileri analizi kullanarak bina maliyet endekslerinin tahmin edilmesi
  1. Tez No: 201915
  2. Yazar: MUSTAFA ALPTEKİN KİBAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIFAT SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet Endeksi, Tahmin, Zaman Serileri, Regresyon Analizi, Cost Index, Forecasting, Time Series, Regression Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bina maliyet endeksleri, bina maliyetlerinin zaman içindeki değişiminin malzeme ve işçilik maliyetlerine bağlı olarak ölçmek için kullanılmaktadır. Bina maliyet endeksinin tahmini inşaat sektöründe işveren için de, müteahhit için de büyük önem arz etmektedir. Bu endeksin doğru tahmin edilmesi ihale aşamasında belirlenen proje maliyetinin gerçeğe daha yakın olmasını sağlar. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de ve A.B.D'de yaygın olarak kullanılan bina maliyet endekslerinin tahminlerini yapmak için zaman serisi modelleri geliştirmektir. Geliştirilen bu modeller regresyon analizi ve basit ortalama modelleri ile tahmin yakınlığı açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonunda zaman serisi modelleri; hem Türkiye hem de A.B.D. bina maliyet endekslerinin tahmini için en uygun yöntem olarak seçilmiştir. bina maliyet endekslerinin gelecek zaman değerleri zaman serileri modelleri yardımıyla yeterli hassaslıkta tahmin edilebilir. Bu tahmin ihale aşamasında proje maliyetinin belirlenmesi için kullanılabilir. Daha iyi tahminler nakit akışlarının daha kesin bir şekilde viii yapılmasına olanak sağlar. Ayrıca maliyet fiyatlarının doğru tahmini bütçe planlanması ve alternatif projelerin değerlendirilmesi için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Building cost indices are widely used in construction industry to measure the rate of change of building costs as a combination of labor and material costs. Cost index forecast is crucial for the two main parties of construction industry, contactor, and the client. Forecast information is used to increase the accuracy of estimate for the project cost to evaluate the bid price. The aim of this study is to develop time series models to forecast building cost indices in Turkey and United States. The models developed are compared with regression analysis and simple averaging models in terms of predictive accuracy. As a result of this study, time series models are selected as the most accurate models in predicting cost indices for both Turkey and United States. Future values of building cost indices can be predicted in adequate precision using time series models. This useful information can be used in tender process in estimation of project costs, which is one of the critical factors affecting the overall success of a construction project. Better cost estimates shall enable contractors to produce cash vi flow forecasts more acurately. Furthermore accurate prediction of future prices is very useful for owners in budget allocations; moreover can help investors to evaluate project alternatives adequately.